Literaire Avonden 2023-2024
1 oktober 2023 @ 20:00 - 22:00
Aankondiging
Het bestuur van de Stichting Literaire Avonden organiseert samen met Ruïnekerk Bergen en de Eerste Bergensche Boekhandel een nieuwe sprankelende reeks literaire avonden. U kunt bij de boekhandel zolang de voorraad strekt een abonnement kopen voor vijf donderdagavonden:
2 november 2023 – Biografen Arjen Fortuin en Wiel Kusters spreken met Maria Barnas over Gerrit Kouwenaar
30 november 2023 – Joke Hermsen met muzikanten Maryana Golovchenko en Mehmet Polat
25 januari 2024 – Gedichtendag: Merel van Slobbe, Iduna Paalman en Simone Atangana Bekono
29 februari 2024 – Rob van Essen en Bertram Koeleman
21 maart 2024 – Annejet van der Zijl en Geert Mak in gesprek met Ivan Borghstijn
Aanvang: 20.00 uur
Plaats: Ruïnekerk, Bergen
Abonnement: € 65
Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Mocht er toch ruimte zijn voor de verkoop van losse kaarten, dan kunnen deze voor € 15 worden gereserveerd bij de boekhandel.
Het bestuur van de stichting wenst u een serie boeiende avonden toe.
2 november 2023
Biografen Arjen Fortuin en Wiel Kusters spreken met Maria Barnas over Gerrit Kouwenaar
Gerrit Kouwenaar geldt als één van de grootste Nederlandse dichters. Hij debuteerde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn ouders hadden een zomerhuisje aan de Doorntjes in Bergen, de zomers van zijn jeugd speelden zich in ons dorp af. Ook later kwam hij naar Bergen, zijn broer David woonde en werkte hier tot aan zijn dood.
Onlangs verschenen er maar liefst twee biografieën over hem. Maria Barnas, die de boeken uitgebreid recenseerde voor NRC, gaat in gesprek met beide biografen.
Wiel Kusters (1947) is een veelbekroond Nederlands dichter. Hij was hoogleraar letterkunde aan de Universiteit Maastricht. Voor Uitgeverij Cossee schreef Kusters Morgen wordt het voor iedereen maandag, de oorlog van Gerrit Kouwenaar. Zijn biografie van Gerrit Kouwenaar gaat over de oorlogsjaren waarin deze, zonder dat nog te beseffen, op weg was om een van de meest invloedrijke Vijftigers te worden.
Arjen Fortuin (1971) is redacteur van NRC Handelsblad. Hij studeerde geschiedenis en filosofie in Amsterdam en Madrid. Na onder meer zijn veelgeprezen biografie over Geert van Oorschot schreef hij voor Querido de biografie van Gerrit Kouwenaar, Men moet. Deze biografie is het verhaal van een levenslang streven naar het volmaakte gedicht, ‘een ding van taal’ waarin uiteindelijk het hele bestaan is samengebald.
Maria Barnas (1973) is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Barnas studeerde aan de Rietveld Academie en de Rijksakademie te Amsterdam. Haar poëziedebuut Twee zonnen (2003) werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs, en in 2009 ontving zij de J.C. Bloemprijs voor Er staat een stad op (2007). In 2022 verscheen haar dichtbundel Diamant zonder r. Barnas woont sinds enige jaren in Bergen.
30 november 2023
Joke Hermsen, Mehmet Polat en Maryana Golovchenko
Onder een andere hemel is het nieuwe, lang verwachte boek van Joke J. Hermsen. Het is een filosofisch memoir, een reisverslag en een literair essay ineen, over heimwee en het verlangen naar geborgenheid.
In een literaire en muzikale reis, met de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Koerdisch-Turkse ud-speler Mehmet Polat, verkent Hermsen de diepte van de heimwee vanuit een veelkleurig, intercultureel perspectief. Een avond waarin woord en klank wordt gegeven aan een van de oudste ervaringen van de mens, het verlangen naar een thuis.
Joke J. Hermsen (1961) is schrijfster en filosofe. Haar romans en filosofische essays werden bekroond met onder meer de Jan Hanlo Essay Prijs en de Hadewijgh Prijs. Haar boeken kwamen diverse malen op de shortlist voor het beste filosofieboek en de longlist voor de Libris literatuurprijs.
Mehmet Polat is een meester van de ud, een snaarinstrument met korte hals uit het Midden-Oosten. Hij heeft het bereik van het instrument uitgebreid met twee extra bassnaren. Mehmet is ook componist, ensembleleider en solist en heeft inmiddels vele internationale tours op zijn naam staan. Hij speelt van modern tot jazz en hij combineert verschillende muziekstijlen met zijn Alevi-spirituele, Anatolische volks- en Ottomaans klassieke muziekachtergrond.
Maryana Golovchenko is geboren in Oekraïne en verhuisde in 2011 naar Nederland. Ze heeft zich in de tussenliggende tien jaar gevestigd als een eclectische zangeres, curator en docent. Met haar muziek verbindt zij heden, verleden, muziekgenres, mensen, Oekraïne, Midden-Oosten en Nederland. In september 2021 kwam een verrassende debuutplaat uit, getiteld Five Seasons. Ze werkte onder meer samen met Florian Zenker, Spinvis en Marta Warelis.
25 januari 2024
Gedichtendag in de Ruïnekerk met de jonge dichters Merel van Slobbe, Iduna Paalman en Simone Atangana Bekono
Gedichtendag is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Ieder jaar op de laatste donderdag van januari staat de poëzie een dag lang in het zonnetje. Met Gedichtendag gaat traditiegetrouw de Poëzieweek van start. In 2024 is het thema van deze week ‘thuis’. ‘Dichters bouwen huizen uit herinneringen, geuren en kleuren. Ze beschrijven de huizen van onze jeugd en de straten van onze dromen.’ In de Ruïnekerk schuilen we met ‘s lands aanstormend poëzietalent onder het dak van de poëzie.
Simone Atangana Bekono (1991) debuteerde in 2017 bij Lebowksi met de dichtbundel Hoe de eerste vonken zichtbaar waren, waarvoor zij onder meer de Poëziedebuutprijs aan Zee ontving. Haar roman Confrontaties, waarin discriminatie en racisme centraal staan, werd bekroond met de prijs Beste Boek voor Jongeren, de Hebban Debuutprijs en de Anton Wachterprijs. Vlak voor deze literaire avond verschijn haar nieuwe poëziebundel bij De Abeiderspers, Marshmallow.
Merel van Slobbe (1992) studeerde filosofie en psychologie aan de Radboud Universiteit, waar ze ook campusdichter was. Eind april 2023 debuteerde ze bij De Arbeiderspers met haar veelgeprezen bundel De maan schijnt feller in de metaverse.
Iduna Paalman (1991) debuteerde in 2019 bij uitgeverij Querido met haar poëziedebuut De grom uit de hond halen. De bundel werd bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020 en genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs. In het najaar van 2022 kwam haar nieuwe dichtbundel Bewijs van bewaring uit, die in 2023 werd bekroond met de J.C. Bloemprijs.
29 februari 2024
De sublieme verhalen van Rob van Essen en Bertram Koeleman
Iets vreemds omschrijven alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dat kunnen Betram Koeleman en Rob van Essen als geen ander. Vertellersvernuft dat volgens de pers ‘sublieme verhalen’ oplevert. Het moment van hun optreden is perfect. Van beide auteurs zal in februari een nieuwe roman zijn verschenen!
Rob van Essen (1963) neemt met zijn romans en verhalen een volstrekt unieke plaats in op de Parnassus van de Nederlandse letteren. Hem vielen de J.M.A. Biesheuvelprijs en de Libris Literatuur Prijs te beurt. ‘Van Essen is ijzersterk in het neerzetten van realistische decors waar je voelt dat er iets staat te gebeuren,’ schreef de Groene Amsterdammer over zijn verhalenbundel Een man met goede schoenen. In november 2023 verschijnt zijn nieuwe roman Ik kom hier nog op terug.
Bertram Koeleman (1979) debuteerde in 2013 met de roman De huisvriend, die de shortlist van de Anton Wachterprijs bereikte. Zijn korte verhalen verschenen in onder andere De Gids en Das Magazin. De bundel Engels voor leugens stond op de shortlist van de B.M.A. Biesheuvelprijs en Het wikkelhart werd genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs 2018. In de maand waarop deze literaire avond gepland is, komt zijn nieuwe roman uit, Dit is jouw tijd. Koeleman beschouwt zijn werk als onopzettelijk gemuteerd autobiografisch.
21 maart 2024
Annejet van der Zijl en Geert Mak in gesprek met Ivan Borghstijn
Noem twee grote schrijvers binnen het genre ‘literaire non-fictie’ en je komt direct bij Annejet van der Zijl en Geert Mak uit. Beiden schreven vele bestsellers die door een breed publiek worden gelezen en gewaardeerd. Ivan Borghstijn gaat op deze slotavond in gesprek met hen, over hun schrijverschap, hun poëtica en over alles wat de revue passeert.
Geert Mak (1946) is schrijver en historicus. Hij werkte als journalist voor o.a. De Groene Amsterdammer, VPRO, NRC Handelsblad. Als schrijver brak hij in 1992 door tot het grote publiek met het boek De engel van Amsterdam. Daarna volgden titels als Hoe god verdween uit Jorwerd (1996), in 1999 bekroond met de Henriëtte Roland Holstprijs, De eeuw van mijn vader (1999), De Brug (Boekenweekgeschenk 2007), Reizen zonder John (2012) en De levens van Jan Six (2016). Al zijn boeken werden een instant-succes, wat ook blijkt uit bekroningen met de Trouw- en NS publieksprijs.
De schrijfcarrière van Annejet van der Zijl (1962) begon in 1998, toen ze debuteerde met Jagtlust, een reconstructie van de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi. In 2004 publiceerde Annejet de liefdesgeschiedenis Sonny Boy. Leon & Juliette, dat in 2020 als Boekenweekgeschenk verscheen werd de opmaat van de trans-Atlantische familiekroniek Fortuna’s Kinderen (2021). In oktober verschijnt het langverwachte tweede deel over Annika, de in ongenade geraakte Duitse Politica die naar de Bergen aan Zee vlucht. En nog meer Bergen: komend voorjaar publiceert Annejet in de Terloops-reeks van Van Oorschot een ‘literair wandelboekje’ over onze omgeving. Hoog tijd dat zij op onze Literaire Avonden te gast is!
Ivan Borghstijn werkt onder andere bij uitgeverij Van Oorschot en is voorzitter van het Adriaan Roland Holstfonds. Hij woont in Bergen.