Collector’s items

Eigen uitgaven

Hier volgt een lijst van eigen uitgaven tot nu toe en een greep uit de exclusieve collector’s items die wij momenteel in huis hebben.

Oost-West reeks.
Alle delen zijn gedrukt door Manuel Kurpershoek en vormgegeven door Simone Weijs. Gesigneerd en genummerd.

Oost-West I
Neeltje Maria Min, Gedicht, met drie originele houtsneden van Manuel Kurpershoek.
2001, uitverkocht.

Oost-West II
H.H. ter Balkt, Rivierdal, met twee originele houtsneden en één linosnede van Dirck Nab.
2002, uitverkocht.

Oost-West III
Ida Gerhardt, Geboortegrond, met zes originele houtsneden van Theo Elfrink.
2003, uitverkocht.

Oost-West IV
Elly de Waard, Zeereep, met drie originele linosneden van Dorian Hiethaar.
2005, € 37,50.

Eeuwige tuin, met een gedicht van Hans Tentije, foto’s van Koos Breukel en tekeningen van Manuel Kurpershoek. 2004, uitverkocht.

Ruïne van Bergen, met negen gedichten over de Ruïnekerk van Bernlef, Pieter Boskma, Gerard den Brabander, Remco Ekkers, Sjoerd Kuyper, Theo Olthuis, Hans Tentije, Henk van der Waal en Elly de Waard. 2005, uitverkocht.

Bergen door de ogen van Bonda

De oprichter van de Eerste Bergensche Boekhandel, Abram Joseph Bonda, was behalve boekhandelaar ook fotograaf. Van 1906 tot zijn dood in 1928 maakte hij bijzondere foto’s van Bergen, Bergen aan Zee en omgeving. De glasnegatieven die bewaard zijn gebleven bevinden zich in het Regionaal Archief te Alkmaar, deze uitgave is dan ook een samenwerking van de boekhandel met het archief.
Een luxe uitgave in een oplage van 1500 exemplaren, waarin de zwart-witfoto’s groot en in duotoon, met puntvernis zijn afgedrukt. Achter in het boek zijn alle foto’s nogmaals in het klein afgedrukt met informatieve bijschriften. Vormgeving, Vormweijs te Nijmegen. Druk, Lecturis in Eindhoven.
2010, uitverkocht

Ata Kandó, Kleine werkers

Ata maakte 12 tekeningen/gouaches op haar 17de als afstudeerproject voor een grafische opleiding aan de Sándor Bortnyik-academie in Hongarije. De bedoeling was dat het een boek zou worden. Het is het enige werk uit deze tijd dat van haar bewaard is gebleven. Zij dacht in die dagen nog niet aan fotografie. Zij heeft het originele prototype altijd bewaard. Voor het eerst worden deze werken nu in boekvorm uitgegeven, met een begeleidende tekst van Tom Kando, in een beperkte oplage van 300 genummerde exemplaren, waarvan 200 in luxe doos. 2015, uitverkocht

Manuel Kurpershoek – Lotgenoten

Dit mooi vormgegeven boek bevat 71 tekeningen van beeldend kunstenaar Manuel Kurpershoek op ware grootte afgebeeld.
Met deze tekeningen krijgen we een inkijk in een wereld die we meestal alleen van de buitenkant aanschouwen. Het is een hoopvol boek geworden. Kurpershoek besloot door te tekenen tijdens de 3 maanden waarin hij met vaste regelmaat in een ziekenhuis aan een infuus lag. Het liefst brengt de tekenaar zijn tijd tekenend door, waarom zou dat in deze omstandigheden anders moeten zijn? Om hem heen lotgenoten die chemo kregen toegediend in coronatijd, ze lezen, kijken op hun telefoon, houden zich bezig en voelen zich gesteund door de gedreven zorg om hen heen.
De tekeningen zijn op kleine kaartjes gemaakt van 2,5 x 3,5 inch. Het zijn humorvolle, levendige tekeningen, maar vanzelfsprekend schijnt de kwetsbare realiteit van de ziekte kanker door. Niet zozeer als iets negatiefs, eerder als een gegeven waarmee moet worden omgegaan.

Lotgenoten is een uitgave van uitgeverij Eerste Bergensche Boekhandel

vormgeving, Simone Weijs, Vormweijs, boekadviseur ArtLibro Trudy Dorrepaal

2022, ISBN 9789072195074 € 26,95. Leverbaar

Een greep uit de collector’s items die wij nu in huis hebben

Verschillende handgedrukte, bibliofiele uitgaven verzorgd door Eric van der Wal

Overige

Nijntje XXL Miffy, Uigeverij Komma, € 3000,- Voor meer informatie kijk hier.

Noud Bles, Angeline Lips, Schijngestalten, gedichten/zeefdrukken, oplage 100 exemplaren, nr. 72, Ravenberg Pers 1990, € 82.

Angeline Lips, Ik weet dat ik van alle dingen ben, zeefdrukken, met teksten van Jan Arends uit Vrijgezel op kamers, oplage 35 exemplaren, nr. 3, Het Drukhuis Oosterbeek 2007, € 480.

Jan de Beus, Schilderijen Bilder 2000-2006, luxe-editie met ets oplage 25 exemplaren gesigneerd, nr. 8, Timmer Art Books 2006, € 150.

Carola Rombouts, Eiland op zicht. Nog niet eerder gedocumenteerde verhalen van inwoners van Texel met linoleumsneden die de vertellers portretteren, Grafiekdrukkerij Amsterdam,     2007, € 265.

Den Kemschen Hey-Kreekel, een onbekend Antwerps liedboek uit 1665 met houtsneden van Isabelle Vandenabeele, Carbolineum Pers 2008, oplage 75 exemplaren, € 150.

J.H. Leopold, Waarde Schmidt, Brieven van Leopold aan F. Schmidt-Degener. Bezorgd, geannoteerd en ingeleid door H.T.M. van Vliet, geïllustreerd met foto’s, Carbolineumpers 2008,  € 155.

Henk Tichelaar, Oude Mechanica 1 en 2, Poëzie Sybren Polet, 7 etsen, oplage 40. € 575.

Gerard Reve, De avonden, facsimile-uitgave van manuscript en typoscript, Bezige Bij 2001, € 450.

Magritte, bijzonder uitgave in cassette, uitgeverij Ludion, € 750.

Hanneke van der Hoeven en Han Buhrs, Feste, ed. Wasser im Turm, Berlijn 2008, € 20.

Martina Wember en Joachim Ringelnatz (poëzie), Befindlichkeiten, ed. Wasser im Turm, Berlijn 2003, oplage 200 exemplaren, € 24.

Valentino, fotoboek in cassette, Taschen 2007, € 1000.