Wie zijn wij

De Eerste Bergensche Boekhandel is een geheel onafhankelijke boekhandel. Dat vindt u terug in ons assortiment. Behalve een uitgebreide collectie literatuur, poëzie, kinderboeken, geschiedenisboeken en kookboeken, bezitten wij ook een bijzondere selectie aan architectuurboeken, kunstboeken en kunstenaarsboeken. Van de laatste hebben wij, dankzij onze contacten met kunstenaars en bezoeken aan beurzen voor het bibliofiele boek, een breed aanbod aan recente werken. Voorbeelden hiervan zijn het in maart 2007 verschenen boek met gedichten en drie originele litho’s van Armando (Ergo pers), en een uitgave met een originele ets van Baselitz. Van nieuwe aankopen zullen wij u op deze site op de hoogte houden.

Daarnaast vindt u in onze winkel een actuele voorraad aan filosofieboeken, esoterieboeken, natuurboeken, tuinboeken, reisboeken, managementboeken en buitenlandse pockets (waaronder een bescheiden collectie Franse literatuur).

In onze achterruimte met voordelige uitgaven (o.a. Taschen Librero) en afgeprijsde boeken (ramsj van o.a. Steven Sterk) komen alle thema’s die wij hiervoor noemden terug. Bovendien gebruiken wij deze kamer als tentoonstellingsruimte.

Eigen uitgaven

Samen met Manuel Kurpershoek en Simone Weijs bouwen wij aan een bibliofiele reeks (Oost-West), waarin wij beeldend kunstenaars en dichters met elkaar in contact brengen. Deze uitgaven bevatten altijd één of meer nieuwe gedichten en nieuwe originele grafiek.

Daarnaast verscheen in 2003 Eeuwige tuin, een boek met foto’s van Koos Breukel en tekeningen van Manuel Kurpershoek die gemaakt zijn in onze achtertuin. Eeuwige tuin opent met een gedicht van Hans Tentije.

In 2005 ontstond de gedichtenbundel Ruïne van Bergen met tekeningen en schilderijen van Jos van Gessel. Hierin staan negen gedichten over de Bergense Ruïnekerk; van Bernlef, Pieter Boskma, Gerard den Brabander, Remco Ekkers, Sjoerd Kuyper, Theo Olthuis, Hans Tentije, Henk van der Waal en Elly de Waard.

Jaarlijks verschijnt een gezamenlijke uitgave van de Februariboekhandels waar wij aan bijdragen.
We zullen u op de hoogte houden van onze uitgaven.

Tentoonstellingen en presentaties

Zeer regelmatig hebben wij presentaties van nieuw verschenen boeken en tentoonstellingen in onze winkel. Buiten de winkel organiseren wij jaarlijks minimaal vijf literaire avonden en één keer in de twee jaar Kunst & Koningsduin (in samenwerking met PWN en KCB), een wandeltocht van zes kilometer in de duinen bij Bakkum, waar circa twintig kunstenaars actief zijn.

Van onze activiteiten zullen we u in onze agenda op de hoogte houden.