Laden Evenementen

Presentatie

Annemart Pilon

Op zaterdag 9 september om 16.00 presenteren Uitgeverij HetMoet en de Eerste Bergensche Boekhandel de vertaling van de ontroerende en poëtische debuutnovelle van Erri De Luca: Niet nu, niet hier. Ook dit boek, net als het prachtige eerder verschenen De dag voordat het geluk kwam, speelt zich af in het Napels van zijn kindertijd. Vertaalster Annemart Pilon draagt op deze feestelijke middag voor uit het nieuwe boek.

 

 

 

 

Over Niet nu, niet hier

Kijkend naar oude foto’s die zijn vader maakte voordat hij blind werd, herinnert Erri De Luca zich in Niet nu, niet hier zijn jeugd in het naoorlogse Napels in een lange brief aan zijn moeder. De Luca neemt ons mee in zijn bitterzoete herinneringen aan de donkere steeg waar hij zijn gelukkige kindertijd beleefde en aan het grote huis vol licht en kleur dat daarop volgde. De tijd werpt nieuw licht op de onbegrepen relatie tussen een moeder en haar stotterende zoon, de communicatie tussen ouders en kind en alles wat verzwegen wordt.

Deze debuutnovelle is een klein maar intens boek over wat je in het leven verliest en wat je daarvan bij je blijft dragen. Een ode aan De Luca’s stad Napels, zijn ouders en de jeugdvriend en de vrouw die hij verloor, geschreven in zijn kenmerkende poëtische stijl, waarbij hij met weinig woorden een heel universum weet op te roepen.

 

 

ERRI DE LUCA (1950) werd geboren in Napels. Zijn oeuvre omvat meer dan zestig boeken, waarvan de meeste titels bestsellers werden en in vertaling verschenen in onder andere de VS, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Als gezegevierd schrijver – en volgens Corriere della Sera zelfs de ‘enige daadwerkelijke eersteklas schrijver die het nieuwe millennium ons heeft gebracht’ – ontving De Luca vele prijzen voor zijn werk, waaronder de Prix Femina Étranger in 2002, de European Prize for Literature in 2013 en de prestigieuze Le prix André Malraux in 2020. Tegenwoordig schrijft, dicht en vertaalt hij vanuit zijn woonplaats op het platteland nabij Rome.