Laden Evenementen

Kunst10daagse 2022: Peter Bes – Irene Grijzenhout

In de Eerste Bergensche Boekhandel ziet u tijdens de Kunst10Daagse en daarna tot 20 november een dubbelexpositie van Peter Bes en Irene Grijzenhout. Schilderijen, tekeningen, keramiek en objecten zijn in de etalages en op veel plekken in de winkel te bezichtigen.
Op vrijdag 28 oktober is Peter Bes vanaf 16.30 uur aanwezig bij de tentoonstelling. U bent van harte welkom!

Jarenlang woonden Peter Bes en Irene Grijzenhout samen in een voormalige lagere school in Anna Paulowna. Hoewel ieder zijn eigen weg bewandelde in de beeldende kunst, inspireerden zij elkaar en is hun werk net als hun leven nauw met elkaar verbonden. Soms stelden zij hun ateliers open en kon iedereen zich in het karakteristieke gebouw dicht bij de Waddenzee vergapen aan hun kunst en aan de omgeving. Na het overlijden van Irene in 2019 ging Peter verder met dat wat hij altijd deed: schilderen, tekenen en objecten maken. Het atelier van Irene staat nog vol met haar rijke nalatenschap.

Irene Grijzenhout maakte keramische beelden en houtskooltekeningen. De laatste jaren bestudeerde zij aandachtig gedragingen van dieren, die ze raak en ontroerend portretteerde.

De penseelstreken van Peter Bes zijn trefzeker, het kleurgebruik helder, de textuur levendig. Zijn leven en werk zijn gevuld met muziek uit de wereld van jazz en soul. Ook zijn liefde voor literatuur is een terugkerend thema. Een eigen plaats nemen de ontheemde zielen op straat in.