Laden Evenementen

Nieuw Album JP den Tex: The Starlight Adventure

 

JP den Tex in de Eerste Bergensche Boekhandel!

Speciale instore in het dorp waar JP opgroeide: Bergen (NH). Hij zingt en vertelt uit zijn nieuwe album The Starlight Adventure, waarin de literatuur door middel van zijn lievelingsschrijver (de Franse schrijver Stendhal) een speciale plaats kreeg toegewezen.

 

 

 

Over het album:

JP’s nieuwste cd kwam tot stand in nauwe samenwerking met pianist/componist/producer Rob van Donselaar. In het prille begin van de eerste corona lockdown besloten zij om liedjes te gaan schrijven voor een album, waarin Rob’s piano centraal moest komen te staan: vandaar de prominente plaats van het instrument op de cover.

foto: Christa Romp

Rode draad vormt het verhaal over avonturier Jim Molineaux, geboren in Haïti, die als klein kind werd geadopteerd door een Amerikaanse operazangeres en opgroeide in New Orleans. Tijdens zijn opvoeding ontwikkelde hij een vreemde voorliefde voor onze oude, Europese cultuur. En tevens een onweerstaanbare drang om die cultuur terug tot leven te wekken. JP liep Jim tegen het lijf bij een toeristisch bezoek aan Milaan in 1992, kort na de val van de Berlijnse muur: graatmager, charismatisch en bezeten van zijn idealen. De Amerikaan was bezig een reizend variétéspektakel op te zetten, “The Starlight Adventure”. Clowns, acrobaten, tapdans, ballet en lichte opera hoorden ook bij de plannen, waarmee Jim het herenigde Europese continent weer in vuur en vlam wilde zetten.

Bij die eerste toevallige ontmoeting in de wereldberoemde Scala stonden beide mannen in gedachten voor de buste van de door hen bewonderde Franse romanschrijver Stendhal. Dankzij die gedeelde fascinatie ontstond een correspondentievriendschap, die uiteindelijk een keten van merkwaardige gebeurtenissen in gang zou zetten. Het begon ermee, dat Jim JP vroeg om voor zijn nieuwe gezelschap een muzikale introductie te componeren, die ‘Stendhal Sonata’ moest gaan heten. Een ouverture die er nooit gekomen is, de reden waarom een verhaal apart. Nu, ruim dertig jaar later, kreeg de sonate alsnog vorm, samen met negen andere prachtige pianoliedjes. Bekijk hier de sfeervolle clip, gemaakt door Jehudi van Dijk.

Muzikale inspiratie werd gevonden bij uiteenlopende pianohelden als Allen Toussaint, Burt Bacharach en Bruce Hornsby. Maar natuurlijk ook bij de meesters van het Europese chanson, van Brecht tot Brel.

Cover design Milja Oortwijn, fotografie Christa Romp