Laden Evenementen

De Eerste Bergensche Boekhandel en Museum Kranenburgh organiseren een nieuwe reeks van vijf literaire avonden in Kranenburgh te Bergen.
U kunt bij de boekhandel zolang de voorraad strekt een abonnement kopen voor vijf donderdagavonden:

10 oktober      Manon Uphoff en Erik Jan Harmens
14 november  Stephan Enter en Anton Valens
23 januari       Marieke Lucas Rijneveld, Mieke van Zonneveld en
Ester Naomi Perquin
13 februari      Erik Vlaminck en Els Snick
5 maart             Pieter Waterdrinker

 

 

 

Aanvang 20.00 uur
Plaats: Kranenburgh
Een abonnement kost 57,50 euro
Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Mocht er toch ruimte zijn voor de verkoop van losse kaarten, dan kunnen deze voor euro 13,50 worden gereserveerd bij de boekhandel.
Het bestuur van de stichting wenst u een serie boeiende avonden toe.

Literaire Avonden Bergen Seizoen 2019-2020

donderdag 10 oktober 2019
Manon Uphoff en Erik Jan Harmens

De jongste romans van Manon Uphoff en Erik Jan Harmens zijn zowel schitterend als heftig, en het autobiografische speelt een grote rol.

In Vallen is als vliegen verwoordt Manon Uphoff op een stilistisch en inhoudelijk weergaloze manier een incestgeschiedenis.
Uphoff: ‘dat was een enorme worsteling, om voor dit onderwerp een krachtige verbeelding te vinden die het persoonlijke overstijgt, waarin er rijkdom is van taal en vorm en beelden. Maar ik dacht: als ik als schrijver nog iets wil kunnen zijn, moet ik die zoektocht maken. Anders zijn er geen passende woorden voor mijn ervaringen. Als die woorden er niet zijn, is het alsof de ervaringen er niet zijn. Dan is er geen taal voor wat ik ben.’

Manon Uphoff (1962) is schrijver van romans en verhalen, scenarist en beeldend kunstenaar. Vallen is als vliegen werd met grote lof overladen door recensenten, boekverkopers, schrijvers en lezers.

Erik Jan Harmens brak met Hallo muur in 2015 door als romanschrijver. Deze ‘knarsende, indrukwekkende roman’ verhaalt de onstuimige tijd dat Harmens zich drinkend door de dagen sleepte. Vorig jaar verscheen de opvolger, Door het licht, over onverdoofd leven: ‘met het verdwijnen van de alcohol is mijn gevoel langzaam aan het terugkeren. De mist is opgetrokken, ik leef in het licht. (..) De keerzijde is dat in dat licht prikkels nogal hard binnenkomen. Bijvoorbeeld een dichtgeworpen autodeur: BAM! (..) Of een stomme reclame voor een tankpasje, en ook liefde.’

Erik Jan Harmens (1970) schreef dichtbundels, romans en een kinderboek. Hij was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Op 5 november verschijnt de nieuwe bundel KOM.

donderdag 14 november 2019
Stephan Enter en Anton Valens

Nieuwe romans van geliefde auteurs.

Hoera, een nieuwe Stephan Enter! Na zijn gelauwerde roman Grip in 2011 (F. Bordewijkprijs, Gouden Uil lezersjuryprijs, nominaties voor de Libris en de Ako Literatuurprijs), na Spel en Lichtjaren, na zijn tot nu laatste roman in 2015 Compassie, verschijnt er in november het gloednieuwe Pastorale.
Pastorale gaat over een eerste, onmogelijke en onhandige verliefdheid. Over een poging het geluk van je vroegste kindertijd terug te vinden. Over de vraag waar je je woede laat als het land dat je als KNIL-militair hebt gediend, je wegstopt in een voormalig concentratiekamp. En uiteindelijk handelt Pastorale over geworteld zijn, en wat te doen als die wortels rot blijken.
Een veelbelovend boek van ‘een zeer precieze schrijver, met een sterke pen, niet bang voor lyriek, en tegelijkertijd met oog voor het absurde.’ (Marja Pruis)

Ook Anton Valens komt dit najaar met een nieuwe roman, Chalet 152. De uitgever belooft ons Danteske taferelen, een neerdaling in de hel die het leven is – uit elke zin in Chalet 152 spreekt humor, mededogen, intelligentie en diepe ernst.
Valens (1964) debuteerde in 2004 met Meester in de hygiëne, over Bonne die in de thuiszorg werkt. Het boek werd bekroond met de Lucy B. en C.W.van der Hoogtprijs en de Marten Toonder-Geertjan Lubberhuizenprijs. In 2012 verscheen Het boek Ont. Het werd genomineerd voor Het Beste Groninger Boek, de AKO Literatuurprijs en de Halewijn Literatuurprijs, ‘.. een bij vlagen hilarische, bloedmooi geschreven roman waar het talent van Anton Valens van elke pagina af spat.’

donderdag 23 januari 2020
Marieke Lucas Rijneveld, Mieke van Zonneveld en Ester Naomi Perquin

Vorig seizoen stond Marieke Lucas Rijneveld op ons programma, maar was zij genoodzaakt af te zeggen. Nu komt ze, met twee andere, fantastische dichters!

Elly de Waard en Neeltje Maria Min waren vorig jaar juryleden van de Schoorlse Eline van Haaren Prijs, een vijfjaarlijkse prijs voor een dichteres onder de 35 jaar. Mieke van Zonneveld en Marieke Rijneveld stonden op de shortlist, eerstgenoemde won. Ook Ester Naomi Perquin viel deze eer te beurt, tien jaar daarvóór. Een mooi driemanschap voor deze poëzieavond.

Toen Marieke Lucas Rijneveld (1991) in 2015 debuteerde, viel haar verrassend nieuwe geluid meteen op. Ook de jury van de C. Buddingh’- prijs werd erdoor overrompeld: ‘We waren unaniem weerloos tegen de explosie van talent die Marieke Rijneveld in Kalfsvlies aan de dag legt’.
Fantoommerrie, haar tweede poëziebundel, valt opnieuw in de smaak, ‘Een bundel om in te blijven hangen, net zolang tot de volgende zich aandient.’

Het dichterschap van Ester Naomi Perquin (1980) heeft wijde, sterke vleugels. Met een open blik en een scherpe geest plaatst Perquin situaties uit het leven in een nieuw daglicht. ‘Haar gedichten zijn helder van taal en zonder opsmuk. Ze spreken met een rijke, beeldende taal direct tot de lezer en kunnen – met een verraderlijke lichtheid – absurde kanten van het bestaan humoristisch weergeven.’ (Maria Barnas)

In Leger van Mieke van Zonneveld (1989) zijn jeugdherinneringen en het ervaren van de liefde nooit veraf, maar het meest ingrijpend is de leukemie die haar lang heeft achtervolgd. Leger is een gemystificeerd en genadeloos zelfonderzoek van een jonge dichter die de dood in de ogen heeft gekeken. ‘Deze bundel is misschien wel het beste debuut in jaren.’(Luuk Gruwez)

donderdag 13 februari 2020
Erik Vlaminck en Els Snick

Schrijver/vertaler Els Snick is oprichter en gepassioneerd voorzitter van het Joseph Roth Genootschap. Schrijver Erik Vlaminck is medebestuurslid.

Joseph Roth (1894-1939) schreef naast romans als Radetzkymars en Job vele journalistieke stukken. Els Snick (1966) stelde uit dit omvangrijke werk verschillende thematische bundels samen in virtuoze vertalingen. De waardering van pers en publiek is groot en resulteert in herdruk op herdruk, niet in het minst door de enthousiaste aanprijzingen door Els Snick zelf. Over Roth’s verblijf in België en Nederland schreef zij het boek Waar het me slecht gaat is mijn vaderland.

Els Snick vertaalde ook de begin dit jaar verschenen brievenbundel Elke vriendschap met mij is verderfelijk. De joodse schrijvers Joseph Roth en Stefan Zweig, beiden opgegroeid in de Donaumonarchie, behoren tot de grootste vertellers van de Duitse literatuur. Hun ontroerende briefwisseling laat hen zien in tijden van nood, als de machtsovername door de nazi’s een schaduw werpt over hun vriendschap.

Erik Vlaminck (1954) – door Els enthousiast geworden voor het werk van Joseph Roth en toegetreden tot het bestuur van het genootschap – is zelf auteur van een inmiddels indrukwekkend oeuvre.
Met romans als Suikerspin, Brandlucht en De zwarte brug verankert Erik Vlaminck zich als succesvol schrijver. ‘Wellicht is zijn gestripte schrijfstijl en het tot leven wekken van authentieke personages – in een typisch Vlaams decorum neergezet – daar niet vreemd aan. Of is het veeleer die geslaagde mix van humor en vaak burleske situaties waarin alles zich afspeelt, die de lezer zo charmeert? Met zijn nieuwste roman, Een berg mens onder witte lakens bevestigt Vlaminck zijn vakmanschap en sluit hij zich aan bij het selecte clubje van de belangrijkste schrijvers van dit taalgebied.’(Karel Alleene).

donderdag 5 maart 2020
Pieter Waterdrinker

Speciaal voor Boekenweek 2020 zal Pieter Waterdrinker één week in Nederland zijn, en in die week komt hij tot onze vreugde één avond naar Bergen.

Pieter Waterdrinker (1961) heeft sinds 1998 een mooi oeuvre voortgebracht, waarvan Poubelle en Tsjaikovskistraat 40 misschien wel de bekendste boeken zijn.

Zijn recentste boek, Een dame in Kislovodsk, bevat beeldend en zinnelijk geschreven vertellingen die zich in het hedendaagse Rusland afspelen, het onmetelijke land in het Wilde Oosten waar de schrijver nu al een kwarteeuw woont en werkt, ook als correspondent. Hij woont afwisselend in Moskou en Sint-Petersburg en bereist het Russische rijk tot in zijn verste uithoeken.

Pieter Waterdrinker behoort tot de voorhoede van de Nederlandse literatuur. Hij publiceerde grote, internationaal geprezen romans als Liebmans ring, Duitse bruiloft en het in 2013 verschenen Lenins balsem, dat werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.
In De correspondent verhaalt hij over zijn leven in het moderne Rusland.
Waterdrinkers doorbraak naar een groot publiek is zijn sterk autobiografische roman Tsjaikovskistraat 40 . Hierin neemt hij de lezer mee op een duizelingwekkende reis door de Russische geschiedenis en door zijn eigen leven. Vertrekpunt is zijn huis in Sint-Petersburg, waar de auteur woont met zijn vrouw en drie poezen, midden in de buurt die honderd jaar geleden het epicentrum was van de Russische revolutie van 1917.