Laden Evenementen

 

de muggen dansen

         in laat zomeravond zon

derwisj in de lucht

 

Bergen en de natuur rondom blijven inspireren. Met tweeënvijftig bijna klassieke haiku viert Paul Pusch in zijn eerste bundel de natuur rond zijn woonplaats; de polders, de duinen en het strand. Prachtige tekeningen van beeldend kunstenaar Pieter Bijwaard begeleiden de vier seizoenen waarin het boekje is ingedeeld.

 

Eerste exemplaar

Acteur en regisseur Bart Klever, jeugdvriend van de auteur, neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Samen maken ze regelmatig mooie wandeltochten door het gebied waar ook veel van de haiku zijn ontstaan.

Haiku

Haiku zijn zeer korte gedichten, poëtische observaties, waarvan de vorm vastligt. Met een beperkt aantal lettergrepen. De natuur en de seizoenen zijn vrijwel zonder uitzondering het onderwerp van de precieze waarnemingen in tekstvorm.

Mooi kleinood

De sobere verstilling van vorm en inhoud en de herkenbare observaties maken de bundel een mooi kleinood van twee Bergenaren. Werk van Pieter Bijwaard is bekend van tientallen kunstboeken, veelal in samenwerking met dichters en schrijvers. Onder andere het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam en Teylers Museum hebben werk van hem in de collectie.
Haiku verschijnt in een gelimiteerde oplage. Ontwerp: Stephan de Smet. Tekeningen: Pieter Bijwaard. Auteur: Paul Pusch. 28 pagina’s. 100 ex. genummerd, 2019. Prijs: €10,00.