Laden Evenementen

Thuis
Filosofische verkenningen van het alledaagse
Pieter Hoexum

Presentatie van het nieuwe boek van Pieter Hoexum dat op een bijzondere manier met Bergen is verbonden. Hoexum verbleef namelijk verschillende malen in het Roland Holsthuis, het schrijvershuis aan de Nesdijk in Bergen, en zocht antwoord op de vraag Wat is thuis?

Foto Fjodor Buis

Wat is thuis zijn? Hoe wordt een huis een thuis?
In dit boek onderneemt Pieter Hoexum een filosofische reis door een huis om een antwoord op deze vragen te vinden. Hij zit namelijk niet in zomaar een huis, maar in het Adriaan Roland Holsthuis in Bergen, Noord-Holland. Deze voormalige woning van de prins der dichters doet tegenwoordig dienst als schrijvershuis. Een verblijf in dit ‘heilige huisje’ leek Hoexum een uitgelezen kans om na te denken over thuis. Zou hij zich in dat vreemde huis thuis kunnen voelen? En wat zegt dat dan over thuis?

Thuis is een aanstekelijke verkenning van het onzichtbare alledaagse, waarin filosofen, dichters en architecten de schrijver gidsen maar even vaak op een dwaalspoor brengen: thuis is een begrip dat zich niet eenvoudig laat vastleggen. Door uitgebreid, nauwkeurig én poëtisch te beschrijven hoe hij het huis beleeft, wordt duidelijk hoe een huis, in wezen een ‘stapel stenen’, een thuis wordt.

Hoexum gaat te rade bij Wittgenstein, Heidegger, Bachelard, Simmel en andere filosofen: hij dwaalt, tast ruimte af en merkt hoe een vreemd huis langzaam in zijn lichaam kruipt. Zo lukt het hem soms een glimp op te vangen van wat ‘thuis’ is.

Pieter Hoexum (1968) studeerde filosofie en was boekverkoper. In 2001 won hij de Jan Hanlo Essayprijs Klein. De voorloper van Thuis, Kleine filosofie van het rijtjeshuis, verscheen in 2014. Hoexum levert regelmatig bijdragen aan onder andere Trouw, De Groene Amsterdammer, Filosofie Magazine, De Gids en ArchiNed.nl.
Paperback| 224 blz. | ISBN 9789045039282 | € 21,99 | ook als e-book