Laden Evenementen

Deze maand wordt dichter Neeltje Maria Min 75 jaar. Ter ere van dit lustrum komt er een verrassend nieuw boek van haar uit en wordt er een tentoonstelling geopend in de Eerste Bergensche Boekhandel.

Het boek

Wat veel mensen niet weten, is dat Neeltje Maria Min niet alleen dichter is, maar al op jonge leeftijd begon met tekenen en serieuze plannen had om daar haar beroep van te maken. Zij wilde illustrator worden en meldde zich aan bij de kunstnijverheidsschool, maar heeft de opleiding nooit gevolgd. Nog niet zo lang geleden stuitte zij bij het opruimen van haar zolder op dozen ongeordende tekeningen, ook van latere datum, vaak gemaakt op papier dat was gekocht bij broer en zus Romeny van de Eerste Bergensche Boekhandel. De tekeningen verrasten niet alleen Neeltje Maria Min zelf, maar ook mensen aan wie zij ze liet zien.

Speciaal voor haar 75ste verjaardag verschijnt het boek toen eerst, met een ruime selectie van de vele tekeningen die Neeltje Maria Min maakte. De inleiding, van de hand van Adriaan van Dis, geeft haar tekeningen een plek in leven en werk. Over de titel schreef hij: Toen eerst. Plat Bergens voor: niet heel lang, maar zeker niet kort geleden. Een beetje duinkonijn bediende zich vroeger van dat dialect.
Het boek is prachtig vormgegeven door Geer Roobeek en Dieuwke Groet van Bureau Groet in Bergen en uitgegeven door de Eerste Bergensche Boekhandel in een beperkte oplage van 750 exemplaren waarvan 700 voor de verkoop.

Vanaf de dag na de presentatie, op 20 juli 2019 is het boek te koop bij de Eerste Bergensche Boekhandel
toen eerst, Tekeningen van Neeltje Maria Min
Voorwoord door Adriaan van Dis
Isbn 97890 72195 111, 96 pagina’s, euro 21,75

De expositie

 

Een uitgebreid overzicht van de originele tekeningen van Neeltje Maria Min.

 

van 9-7-2019 tot en met 3-8-2019