Stefan Hertmans over zijn nieuwe roman De bekeerlinge
23 maart 2017
In het najaar van 2016 verschijnt de nieuwe, grote roman van Stefan Hertmans, De bekeerlinge. In deze roman gaat Hertmans de sporen na van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen. Hij gaat letterlijk achter deze vrouw aan, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, opgejaagd door alles en iedereen.
Op deze bijzondere slotavond neemt Hertmans ons mee naar een klein dorp in de Provence, waar sinds mensenheugenis over een pogrom en een verborgen schat wordt gesproken. En naar Caïro, waar men eind negentiende eeuw in een synagoge opzienbarende joodse documenten vindt…
Drie jaar geleden brak Stefan Hertmans (1951) door tot het grote publiek met zijn veelbesproken en gelauwerde boek Oorlog en terpentijn. Hij won er onder andere de Ako literatuurprijs 2014 en de Boekenuil mee en dit jaar nog de jongerenprijs Inktaap. Vanaf dat moment behoort hij tot de grote schrijvers van de Vlaamse letterkunde. Maar hij schreef al veel en veel meer. In boekvorm debuteerde hij in 1981 met de roman Ruimte, waarvoor hij de prijs voor het beste debuut ontving, hij schreef romans, essaybundels, korte verhalen, theaterteksten en poëziebundels. Voor de Poëzieweek 2016 verzorgde hij het geschenk Neem en lees. Ook over de grenzen wordt Hertmans gelezen en gewaardeerd. Zijn werk is vertaald in een tiental andere talen.