Laden Evenementen

In de graphic novel Nel. een zot geweld vertellen Peter Theunynck en Lies Van Gasse het verhaal van een vrijgevochten jonge vrouw aan het begin van de 20ste eeuw. Nel, de dochter van een postbode uit Koekelberg, is gebiologeerd door de wereld van schilders en beeldhouwers. Terwijl ze door de Brusselse kunstscène fladdert, loopt ze Rik Wouters tegen het lijf (nu bekend als een van Vlaanderens grootste beeldhouwers en schilders uit het begin van de twintigste eeuw. Hij wordt tot de fauvisten gerekend. Zijn sculptuur ‘Het zotte geweld’ is dé blikvanger van het Middelheimpark in Antwerpen). Maar op dat moment is Rik een jonge kunstenaar die barst van het talent. Nel wordt zijn model, zijn muze en zijn vrouw…

Peter Theunynck (1960) werd gegrepen door het levensverhaal van de kunstenaarsvrouw Nel. Hij laat het haar zelf vertellen in een beeldrijke, beklijvende taal. Theunynck is dichter, schrijver en de biograaf van Karel van de Woestijne. Onlangs verscheen zijn prozadebuut, de mooie Vlaamse familieroman De Slembroucks. In 2015 werd zijn gedicht De hunkering bekroond met de Ger Frintz Prijs voor het mooiste eenzame uitvaart gedicht.

Lies Van Gasse (1983) bracht het verhaal van Nel in beeld. Haar grafische dialoog met Rik Wouters levert op elke bladzijde vuurwerk op. Van Gasse is dichter en beeldend kunstenaar. Zij maakte de veelgeprezen graphic poems Sylvia, Waterdicht en Zand op een Zeebed.

Roman- en theaterschrijver Erik Vlaminck (1954) verzorgt de inleiding van deze avond. Van hem verscheen afgelopen jaar de roman De zwarte brug. Al eerder trad hij op tijdens een literaire avond, voor ons een welkome ‘oude bekende’.