Laden Evenementen

In de Eerste Bergensche Boekhandel is tijdens de Kunst10daagse en daarna, tot half november, een expositie van de kunstenaar Jos van Gessel.

Op zondag 18 oktober is Jos de hele middag aanwezig.

Landschappen, tuinen en parken met daarin bijna altijd prominent een huis of een ander bouwwerk aanwezig. Het is deze wereld die de in Nijmegen werkende en in Ooij wonende beeldend kunstenaar schept in zijn schilderijen.

Jos van Gessel trad eerder op bij Kunst en Koningsduin en verzorgde de afbeeldingen voor de dichtbundel Ruïne van Bergen.

 

Landschappen, tuinen en parken met daarin bijna altijd prominent een huis of een ander bouwwerk aanwezig. Het is deze wereld die de in Nijmegen werkende en in Ooij wonende beeldend kunstenaar Jos van Gessel schept in zijn schilderijen.
Het landschap heeft altijd een grote rol gespeeld in zijn werk. Tijdens zijn reizen naar o.a. Italie, Rusland en Finland maakt hij tekeningen in schetsboeken die later als inspiratiebron dienen bij het maken van zijn schilderijen. Ook foto’s en objecten kunnen eenzelfde functie vervullen bij het ontstaan van het werk in zijn atelier.

De schilder wil geen letterlijke weergave maken van de werkelijkheid. De schilderijen zijn gecomponeerde beelden, die volgens hem “een geromantiseerde herinnering zijn die alleen maar te maken heeft met een universeel gevoel die de plekken met zich meebrengen.”
Hij bereikt dat o.a. door zijn kleurkeuzes en door het isoleren, veranderen en toevoegen van beeldelementen in het schilderij.
Opmerkelijk zijn de huisjes, schuurtjes en andere bouwwerken in de schilderijen, waar overigens nooit een mens te zien is. De vaak gedetailleerd geschilderde huisjes worden omringd door een landschap dat met een lossere toets is neergezet. De bouwwerken leveren een bijdrage aan het verhalende karakter dat veel van de schilderijen van Jos van Gessel kenmerkt.

Jos van Gessel (Wehl 1956) volgde in Nijmegen de opleiding Tehatex en bezocht daarna twee jaar de Jan van Eyck Academie, de post-academische opleiding voor beeldende kunst in Maastricht. Hij werd daar begeleid door Pieter Defesche. Na zijn studie in Limburg keerde hij terug naar Nijmegen waar hij een atelier heeft in de binnenstad.

Werken van Jos van Gessel zijn o.a. opgenomen in de collecties van de gemeente Nijmegen, de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, de provincie Gelderland en Limburg, Bonnefantenmuseum Maastricht, uitvaartverzekeraar Dela en veel particuliere collecties.
Naast zijn werk als beeldend kunstenaar geeft hij les op de Nieuwe Akademie in Utrecht en de KWA, werkplaats voor kreatieve ontwikkeling in Arnhem.