Laden Evenementen

Speciaal in lockdowntijd etalage-expositie

 

13 december – 17 januari (wordt verlengd in verband met lockdown)

expositie Judith Nab

Schetsen voor projecten

Het oeuvre van Judith Nab is een ode aan het onbekende en de verbeelding. Ze maakt theatrale installaties, vaak bestaande uit ruimtes met sterke atmosferen waarin de toeschouwer wordt ondergedompeld. De projecten, voor kinderen en volwassenen, variëren van grootschalige internationale opdrachten tot kleinschalige werken. Voor haar gehele oeuvre won ze in Bergen de Roland Holstprijs voor Kunst 2018.

 

Voor een expositie in de Eerste Bergensche Boekhandel hebben we haar gevraagd naar schetsen en voorstudies, gewoon die dingen die je nooit te zien krijgt, waar je anders niet bij komt. Ook in deze wereld, die van het ontstaansproces naar een grote installatie of project, is er veel betovering en wordt de verbeelding geprikkeld: kijkkasten die een geheimzinnige of intieme plek laten zien, geluidsopnamen voor het boek Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten, een bewegende tekening, ideeën op papier, uitspraken en gedachten van kinderen, tekeningen en schetsen.

 

Nab wil zich in haar kunstenaarschap niet vastleggen. Toch zijn er constanten. Ogenschijnlijk simpele doch technisch geavanceerde constructies van licht, film, optische illusies en geluid trekken de bezoekers een andere wereld in. Verlaten huizen komen opnieuw tot leven en grote hallen veranderen in ruimtes voor duistere, intieme ontmoetingen met onbekenden. Of je reist volgens de logica en visionaire ideeën van kinderen en wetenschappers door het heelal, de binnenkant van de aarde en de diepzee.

 

Nab houdt atelier in Zutphen. Ze maakte werk voor vele festivals, theaters en musea in Europa zoals het Kröller-Müller Museum Arnhem, HetPaleis Antwerpen, La Villette Parijs, Zomer van Antwerpen, Teatro a Corte, Torino, La Chartreuse, Villeneuve-les Avignon, Monuments Nationaux, In Situ-Marseille, Schauspielhaus Zürich, Blickfelder Zürich, Theaterspektake Zürich, Theaterformen Hannover, en nog vele andere grote en kleine organisaties ..