Laden Evenementen

Op vrijdagavond 29 april, nog net tijdens de Maand van de filosofie, zal de in Bergen woonachtige schrijver en filosoof Hans Dijkhuis zijn nieuwste boek, De platte aarde, De rijke geschiedenis van een mythisch denkbeeld presenteren in de Eerste Bergensche Boekhandel.

Daarnaast gaat hij aandacht besteden aan zijn roman De schuld, die vorige maand verscheen over de vriendschap tussen Descartes en Studler van Zurck, Heer van Bergen.

De platte aarde

Eeuwenlang stelden de meeste mensen zich de aarde voor als een platte schijf met de hemel als koepel erboven en vaak nog een derde wereld eronder, waar de doden en de monsters verbleven. Helder en toegankelijk vertelt Hans Dijkhuis over de geschiedenis van het rotsvaste denkbeeld dat de aarde plat is. Uitvoerig illustreert hij die met mythen van vele culturen en religies, en plaatst ze zo naast elkaar waardoor je een mooi beeld krijgt van het wereldbeeld van onze andersdenkende voorouders.

 

 

 

De schuld

De Franse filosoof René Descartes heeft jarenlang in Egmond-Binnen gewoond, in de buurt van zijn vriend Anthonis Studler van Zurck. Deze kocht in 1641 het landgoed waar het Hof werd gevestigd en werd zo heer van Bergen.
De schuld is een roman over de bijzondere vriendschap tussen deze twee heren, die allebei op hun eigen manier gebrand waren op succes.
Het verhaal speelt zich af in de laatste anderhalf jaar van Descartes’ verblijf in zijn geliefde Egmond, de periode voordat hij op uitnodiging van koningin Christina naar Zweden zou vertrekken. Maar de heer van Bergen deed er alles aan om zijn vriend bij zich te houden.

Hans Dijkhuis

Hans Dijkhuis (Heiloo, 1952) is filosoof en schrijver. Van hem verscheen onder meer De machtige filosoof (2007) en Monarchia (2010). Het romandebuut De schuld – over de vriendschap tussen René Descartes en Anthonis Studler van Zurck heer van Bergen – verscheen onder zijn pseudoniem Gerben Colster.