Laden Evenementen

Op vrijdagavond 1 april, vanaf 19.30 uur, besteedt de Eerste Bergensche Boekhandel aandacht aan twee bijzondere uitgaven in eigen beheer die in de afgelopen tijd zijn verschenen in een kleine oplage.

Het boek Als morgen een mens bevat een kort verhaal met gedichten, geschreven door de Alkmaarse schrijfster Inge Nicole en inkttekeningen van de Bergense kunstenaar Pieter Bijwaard.

De uitgave De dagen bevat een gedicht van Pauline Sparreboom en linosneden van Marit Dik.

De beeldend kunstenaars en de schrijvers/dichters zullen op deze avond aanwezig zijn en vertellen over/voordragen uit hun werk.

Pieter Bijwaard en Inge Nicole

De Bergense kunstenaar Pieter Bijwaard en de Alkmaarse schrijfster Inge Nicole leerden elkaar enkele jaren geleden kennen. Hun vriendschap resulteerde in een samenwerking, waarbij de speels ontstane figuren die Bijwaard al jaren eerder maakte, uitgangspunt vormden. Een draad van inkt op papier, waardoor spontaan figuren ontstaan. Inge Nicole schreef er een verhaal bij, over een jonge vrouw Klava. De draadfiguurtjes spelen hierin een rol, elk figuurtje krijgt een eigen gedicht.
Het boek Als morgen een mens is vormgegeven door de grafisch ontwerper Stephan de Smet. Vanaf 1995 werken hij en Pieter Bijwaard met regelmaat samen. Deze samenwerking heeft tot nu toe geresulteerd in de uitgave van zeventien boeken, welke deels in opdracht en deels in eigen beheer zijn uitgegeven.

Marit Dik en Pauline Sparreboom

Vorig jaar kwamen Pauline en Marit met elkaar in contact. Hoewel zij een generatie verschillen was de herkenning opvallend. In de gedichten van Pauline Sparreboom klinkt de stem van een jonge vrouw. Het zou de stem kunnen zijn van de meisjes en jonge vrouwen uit Marits werk. Als dichter verwoordt Pauline Sparreboom hetgeen in de hoofden van deze meisjes omgaat.

Zo is het plan ontstaan een uitgave te maken van een gedicht en enkele linosneden onder de titel De dagen. De Grafiekdrukkerij in Amsterdam heeft het uiteindelijke drukken gedaan, wat leidde tot een bijzondere samenwerking met steeds weer verrassingen in het proces.

Pauline Sparreboom is een jonge dichter, 26 jaar. Afgelopen week verscheen haar debuutbundel De dagen, de dingen bij uitgeverij Passage. Hieruit zal zij deze avond voordragen.

Beeldend kunstenaar Marit Dik woonde tot een jaar terug in Alkmaar, waar zij ook haar atelier had. Ze was lid van het KCB en zat in de jury van de Rabobank Cultuurprijs, waarin momenteel ook Inge Nicole zitting heeft.