Laden Evenementen

Presentatie en Expositie

Een avond bij de vrouwenvereniging

In dit boek – dat zowel een kunstboek als een cultuurhistorisch document genoemd kan worden – brengen tekenaar Babette Wagenvoort en schrijver Lokien de Bie op liefdevolle wijze een ode aan de vrouwenvereniging.

Babette Wagenvoort en Lokien de Bie bezochten tien verenigingsavonden in het Westland, een streek die representatief genoemd kan worden voor de vrouwenverenigingscultuur elders in het land. Hun leerzame, vaak ook vermakelijke reportage – in tekeningen, tekst en interviews – brengt een ode aan een verdwijnend Nederlands cultureel fenomeen. Tijdens de feestelijke presentatie geeft Babette een korte introductie en Lokien leest voor.

Het boek

Geheel passend in het thema van de boekenweek, waarin ‘De moeder de vrouw’ wordt onderzocht. Ja, ze bestaan nog, de klassieke, veelal op religieuze grondslag gestoelde ‘plattelandsvrouwen-verenigingen’, die decennialang een bloeiend bestaan hebben geleid in verzuild Nederland. Gelijk met de hedendaagse snelle leegloop van de kerken worden ook die vrouwenverenigingen met opheffing bedreigd. Maar nog altijd komen overal in het land honderden vrouwen maandelijks bijeen op de avonden van hun vereniging. Wat doen zij daar?

 

De expositie

Alle tekeningen in Een avond bij de vrouwenvereniging zijn opgebouwd uit honderden kleinere tekeningen in diverse technieken, die Babette op haar computer bijeenbracht om tot grote groepsportretten te komen.

In de Eerste Bergensche Boekhandel toont zij een selectie van deze eerste tekeningen. Noem ze ‘deeltekeningen’, want je kunt ze geen schetsen noemen – ze zijn immers zelf in het boek terecht gekomen – maar originelen zijn het ook niet, want zij zijn slechts onderdelen van het uiteindelijke beeld, dat alleen kan bestaan in de samenvoeging van alle losse tekeningen. De eerste deeltekeningen zijn in vele verschillende kleuren getekend, dus in tegenstelling tot het zwart-wit gedrukte boek zal de expositie zeer kleurrijk zijn.

De expositie loopt t/m zaterdag 20 april 2019