Laden Evenementen

Boekpresentatie Lucebert

Met Willemijn Stokvis – zaterdag 20 april, 16 uur

Reflecties op de controverse rond de oorlogsjaren van Lucebert

Met bijdragen van Elsbeth Etty, Piet Gerbrandy, Wim Hazeu, Huub Beurskens, Sander Bax, e.a.
Onder redactie van Yi Fong Au en Tommy van Avermaete.

 

Wat vooraf ging

In 2018 publiceerde Wim Hazeu zijn biografie van Lucebert (1924-1994), waarin hij onthulde dat de dichter in zijn tienerjaren nazisympathieën koesterde. Lucebert bleek tijdens de Tweede Wereldoorlog antisemitische brieven te hebben geschreven, ondertekend met “Heil Hitler”. Dat leidde tot een publieke oprisping.

Afrekening

In de publieke discussie bepleitten sommigen een morele afrekening met Lucebert. Zo zouden naar hem vernoemde straten en scholen een andere naam moeten krijgen. Anderen verdedigden hem juist met hand en tand als onveranderd Groot Dichter. Door de schaduwen bestormd is een poging om met meer afstand naar deze kwestie te kijken.

Het boek

In brieven en essays reflecteren journalisten, hoogleraren, studenten, critici en experts op de controverse rond Luceberts oorlogsjaren. Hierbij komen zowel letterkundige als maatschappelijke vraagstukken aan bod. Tot slot geeft Wim Hazeu in een interview nieuwe informatie prijs over Luceberts naoorlogse jaren en reageert hij op de controverse die volgde op de publicatie van zijn biografie.

“Lyriek is de moeder der politiek,” dichtte Lucebert. Door de onthullingen rond zijn persoon wordt die stelling nu op onverwachte wijze op de proef gesteld.

9789492068262 | € 19,95