Laden Evenementen

Kunst10daagse 2021

De Keuze van Lies

De Keuze van Lies is de titel van de expositie. 19 jaar lang werkte Annelies Derkzen voor de Eerste Bergensche boekhandel en in die jaren genoot ze van wat er op kunstgebied gebeurde om haar heen. Kunstenaars verdienen dat er werk van ze wordt aangekocht, vond ze, voor de rijkdom die ze scheppen. Zo schafte ze met een zekere regelmaat werken aan, zelfs als ze soms even krap zat.
In januari van dit jaar is zij overleden, maar deze tentoonstelling is nog in samenspraak met haar gemaakt. De werken van kunstenaars brachten vrolijkheid in haar huis, zoals zij dat omschreef. Op acht namen viel haar keuze voor deze tentoonstelling. Het is een wisselwerking, want ook de kunstenaars werden geraakt door het spontane en aanstekelijke enthousiasme van Annelies. Ze zagen dat ze het meende en dat ze wist waarom ze een werk verkoos. Annelies straalde als een van hen langskwam in de winkel om een tentoonstelling te maken. Volmondig stemden alle kunstenaars toe om deel te nemen aan dit eerbetoon aan Annelies.
Werken van acht mensen in onze kleine ruimte en zo uiteenlopend van aard, vanzelfsprekend is dat niet. Harry Agema speelt in meerdere kunstvormen met de ritmiek van een lichaam en observaties van lijnen in handen of tekens op de huid en komt zo tot abstracte composities. In foto’ s van Koos Breukel wordt een oog, een lip, een hals, of iemands haar een landschap om van te genieten, hij vangt het nieuwsgierig makende moment dat ontstaat als iemand zijn lens inkijkt. In de borduurwerken van Marianne Duif zit een prachtige gelaagdheid, humor en ernst, ook haar liefde voor de omgeving, die soms al aan het verdwijnen is. Als kleine schilderijtjes, soms met collage en altijd ontstaan vanuit een intense aandacht in het maakproces. De textielkunst van Kim Eggens is onvergelijkbaar. Ook zij gebruikt collage, met foto’s, soms natuurvondsten. Het spanningsveld tussen verschillende soorten garen geven haar unieke handgemaakte dagboeken en notitieboeken een persoonlijke toon waarmee de koper bij gebruik onontkoombaar een verbinding aangaat. Harrie Gerritz vervreemdt elementen uit het Gelderse landschap dat hij observeert. Hij ontdekt zo nieuwe wegen in een verwarrende vormtaal, met fijn helder kleurspel. Eigenzinnige smeedwerken van staal, ijzer en 3d-prints komen uit de handen van Gerlinde Habekotté. Het landschap, architectuur, muziek, wat de oorsprong ook is, de beelden zijn nooit statisch maar beschrijven levendig de ruimte in karaktervolle lijnen. Levendig en sprankelend zijn ook de lijnen in tekeningen en houtsneden van Manuel Kurpershoek. Eén grote elegante ontdekkingstocht, zowel abstract als verhalend. En tenslotte de duinlandschappen van Dirck Nab. Altijd weer opnieuw probeert hij het moment te vangen en tot de kern van het leven dat zich voor zijn ogen afspeelt door te dringen.