donderdag 27 september 2018

Mirjam van Hengel over Remco Campert

 

Op de eerste avond van dit literaire seizoen vertelt Mirjam van Hengel het kersverse verhaal over het leven van Remco Campert, de biografie verscheen enkel weken geleden! Voor muziek deze avond zorgt niemand minder dan jazz-pianist Martin Fondse, Boy Edgar Prijswinnaar 2017. Hij zal piano en vibrandoneon spelen, en zette speciaal drie gedichten van Remco Campert op muziek, die deze avond worden gezongen door acteur en zanger Frans van Deursen.

 

foto Keke Keukelaar

Mirjam van Hengel (1967) schreef een portret over de man die al meer dan een halve eeuw het Nederlandse literaire landschap kleurt, Remco Campert, een van de meest geliefde en veelzijdige schrijvers van Nederland. Op 5 september verscheen Een knipperend ogenblik. Portret van Remco Campert. Mirjam van Hengel kreeg inzage in al zijn papieren en iedere vrijdag bezocht ze de dichter thuis om een uurtje te praten. Van Hengel: ‘Ik stel hem dan vragen, we gaan chronologisch zijn leven door of ik leg hem iets voor wat ik tegenkom in een van zijn boeken, die ik steeds aan het herlezen ben.’

‘Meelezen wil Remco niet. Hij is wel nieuwsgierig, maar zegt voortdurend: het is jouw boek. Het moet ook mijn boek worden. Of ik erachter ga komen wat de kern is van zijn schrijverschap, het ongrijpbare zal kunnen duiden, moet nog blijken.’

 

Remco Campert (1929) is dichter, romancier en columnist en heeft sinds de jaren ’50 een indrukwekkend oeuvre bijeengebracht. Hij debuteerde in 1951 met de bundel Vogels vliegen toch en maakte deel uit van de literaire stroming de Vijftigers (Lucebert, Kouwenaar en anderen), een groep die zich na de Tweede Wereldoorlog verzette tegen de literaire traditie en koos voor het experiment in de poëzie. Van de talrijke columns die hij schreef trok de ‘wisselcolumn’ met Jan Mulder in De Volkskrant (vanaf 1996) veel aandacht.

 

 

 

 

foto: Krijn van Noordwijk

 

Martin Fondse (Bergen op Zoom, 1967) speelt piano en vibrandoneon (de barokke versie van de melodica) en geniet daarnaast bekendheid als componist en arrangeur van jazz en hedendaagse muziek.

 

 

 

 

Frans van Deursen (1962) is al ruim 30 jaar actief op en rond de Nederlandse podia. Hij speelt een groot aantal rollen en beperkt zich daarbij niet tot één genre: ’als er maar vlees aan zit!’ In de wereld van het muziektheater voelt hij zich het meest thuis. Daar bekwaamt hij zich verder in het acteren, zingen, schrijven, componeren en vertalen. Tot op de dag van vandaag viert hij zijn talenten bot in al die disciplines.