donderdag 22 november 2018

Diederik van Vleuten – Daar werd wat groots verricht

 

Diederik van Vleuten neemt u een avond lang mee naar de wereld van zijn voorouders.

 Tien jaar geleden kreeg cabaretier Diederik van Vleuten (1961) van zijn vader het Indische familiearchief in handen. Zeven dozen vol brieven, documenten, dagboeken en fotoalbums waarin het verhaal wordt verteld van drie generaties Van Vleuten in de Oost.

In dat archief bevonden zich ook de bijna 700 pagina’s tellende memoires van Diederiks oudoom Jan.

‘Laat mij vertellen van oom Jan’, zo begint Diederik zijn verhaal in Daar werd wat groots verricht, het schitterende, rijk geïllustreerde boek dat dit jaar verscheen. Kwistig gebruikmakend van het bijzondere fotomateriaal uit het eigen archief plaatst hij de lotgevallen van zijn familie en zijn oudoom Jan tegen de achtergrond van de grote geschiedenis van Nederland en de ondergang van diens koloniale imperium in Zuidoost-Azië.

Eerder vormden deze memoires en oude foto’s de basis voor de sublieme gelijknamige theatervoorstelling waarmee Van Vleuten vanaf het najaar 2010 op de planken stond:

‘Van Vleuten brengt op indrukwekkende wijze cabaret, documentaire en geschiedenis samen. “Stand-up history” heet zijn strikt persoonlijke genre. Met respect geeft hij stem aan een generatie mensen die diep verbonden is met Nederlands-Indië, maar die hun herinneringen niet altijd konden uiten. Van Vleutens voorstelling is van ongekende klasse.’ (Kester Freriks)