donderdag 21 maart 2019

Maartje Wortel en Martin Michael Driessen 

Twee bijzondere stemmen, zowel op de korte baan als in hun romans.

Maartje Wortel (1982) ontving voor haar debuut Dit is jouw huis (2009) de Anton Wachterprijs en vestigde met deze verhalenbundel haar naam als een eigenzinnige stem in de Nederlandse letteren. Met haar jongste roman, IJstijd (2014), won ze de BNG Bank Literatuurprijs.

Daarna keert de schrijfster terug naar haar eerste liefde, het korte verhaal. In Er moet iets gebeuren toont Maartje Wortel ‘haar personages in al hun naaktheid en aandoenlijkheid en legt de pijn van het menszijn bloot. Dat betekent niet dat het een zwartgallig boek is. Ze stopt humor in haar proza, houdt de toon licht, en af en toe overrompelt ze ons met een schitterend beeld of een spitse bedenking.’ (De Morgen). In 2016 publiceerde ze de novelle Goudvissen en Beton.

Martin Michael Driessen (1954) is opera- en toneelregisseur, vertaler en schrijver. Hij debuteerde in 1999 met de roman Gars. Zijn novellenbundel Rivieren (1916) werd bekroond met de ECI-Literatuurprijs: ‘Het is een boek van een ingetogen grootheid, met schitterende beeldende zinnen en een onbestemde dreiging, en tegelijkertijd van een weldadige tijdloosheid (juryvoorzitter Louise O. Fresco).

Vorig jaar kwam zijn roman Pelikaan uit, een komedie waarin, in de strakke regie van Driessen, het hele menselijke drama van onrecht en misverstand sprekend tot leven komt. (Trouw)

Najaar 2018 zal de nieuwe verhalenbundel Mijn eerste moord verschijnen van de meester van de rake zin: ‘Het kwam dus zo ik stond achter Japie en bedacht opeens dat het beter was als hij er niet meer was…’