Robin is verliefd, illustraties Philip Hopman | auteur: Sjoerd Kuyper

Nieuw Amsterdam | € 13,50 (met voorlees-cd)

Voor onze eerste aanrader van dit jaar grijp ik terug naar één van de boeken die in 2006 de meeste indruk op mij hebben gemaakt, Robin is verliefd van Sjoerd Kuyper. In dit nieuwe Robin-boek, inmiddels het tiende, worden grote thema’s van het leven, de liefde en het sterven, op een hartverwarmende manier beschreven voor kinderen vanaf vijf jaar. Als liefhebber van zelflezen verwijs ik toch ook maar naar de bijbehorende cd. Het openingslied zet prachtig de toon voor het boek en het is altijd prettig om Sjoerds warme rustige stem te horen.

In het verhaal volgen we de jonge, voortdurend verliefde Robin: op school tussen zijn vriendjes en vriendinnetjes, op bezoek bij oud-omaatje die op sterven ligt, als melkboer bij oom Piet terwijl zijn ouders hun nieuwe huis inrichten, op het strand met al zijn verlokkingen en tot slot in zijn nieuwe leefomgeving. Telkens ontmoet hij aanstekelijke mensen. Wat Robin zo bijzonder maakt, is hoe hij de wereld om zich heen beleeft, hoe hij voortdurend ervaart en ontdekt:

‘Hij kijkt omhoog naar de toren. Die kan hij bijna niet zien, omdat er grote bomen voor staan. Maar de toren is zó hoog, het puntje steekt boven de bomen uit. En op dat puntje, dat allerhoogste stukje van de toren, daar ligt een bal. Een gouden bal. De bal glanst in het zonlicht, hij schittert zo fel, je ogen doen pijn als je ernaar kijkt. Het lijkt wel of er gouden vlammen uit de bal slaan. Robin heeft nog nooit zoiets moois gezien’.

Bij de confrontatie met het doodgaan van oud omaatje vindt Sjoerd Kuyper de woorden en gedachten voor Robin om de lezer een brok in zijn keel te bezorgen. Alleen elkaars aanwezigheid, alleen het zijn, is voldoende om elkaar te steunen in moeilijke momenten. Maar nergens wordt het zwaar. Met zijn helder taalgebruik, zijn woordspel en humor schept Kuyper herkenbare momenten voor kinderen en volwassenen. Robin gaat als een normale jongen door het leven met angsten, boosheid en blijdschap, maar met de gave om op een bijzondere manier naar de dingen te kijken, en in deze ‘Robin` met een licht ontvlambaar hart.

Ingetogen in zwart wit wordt het verhaal verrijkt met illustraties van Philip Hopman. Zijn ontwapenende en persoonlijke tekeningen maken Robin is verliefd ook nog eens tot een boeiend kijkspel. Laat het een goed voornemen zijn voor 2007 om dit boek niet te vergeten. Bij al het geweld op onze aardbol is de liefdevolle wereld van dit boek een verademing.