De onbekende terrorist | auteur: Richard Flanagan

Anthos/Manteau | € 19,95

Thriller of roman, realiteit of fictie, liefde of geld? “De onbekende terrorist” is de titel van het vierde boek van de Tasmaan Richard Flanagan. Een roman vol clichébeelden en platheden, maar het verontrustende karakter ervan, Flanagans vindingrijkheid en zijn humor houden het verhaal overeind.

Wie zijn boeken gelezen heeft zal verwachtingsvol hebben uitgekeken naar deze nieuwe roman. Net als in Flanagans vorige boeken zijn de ervaringen van zijn personages extreem en speelt de auteur met de geloofwaardigheid van zogenaamde feiten. De historische gegevens en Tasmaanse wortels die “Het boek van Gould” en “Dood van een riviergids” zo bepalen, zijn verdwenen.

Sydney is de woonplaats van Gina Davies (alias de Pop), hoofdpersonage in een hedendaags gruwelscenario dat zich ook in Nederland had kunnen afspelen. Zij is paaldanseres in een van de meest exclusieve paaldansclubs in de stad. Zij lijkt zich alleen voor geld te interesseren en wat daarmee verbonden is, zoals het kopen van luxe kleding en een droomappartement. Nadat Gina de nacht doorbrengt met Tariq, een vermeende terrorist, komt haar overzichtelijke wereld op zijn kop te staan. De volgende avond herkent zij zichzelf als hoofdverdachte van een terroristennetwerk op beelden van het journaal. Vanaf dat moment wordt zij door journalisten, politie en politici opgejaagd en komt de lezer steeds meer over de verschrikkingen in Gina’s leven te weten. Daar is Flanagan op zijn sterkst. Hij voert de tegenslagen zo ver op, dat je als lezer moet lachen, maar je direct schuldig voelt door het besef dat ze iedereen zouden kunnen overkomen. En wat dan?

“De onbekende terrorist” is een aanklacht tegen de hetze en angst van deze tijd. Tegen de rol die de journalistiek en de politiek daarin speelt. Flanagan heeft duidelijk geprobeerd een groot publiek te bereiken. Gelukkig met de prachtige beeldtaal die zijn fantasie hem brengt: “als scholen vissen die heen en weer flitsten rond een felgekleurd koraalrif bewogen de mensen zich met een schijnbaar instinctieve vastberadenheid heen en weer tussen de vele verdiepingen van het winkelcentrum met zijn tientallen winkels, duizenden planken en schappen, producten en kassarijen” of “De Pop volgde een kleine moesson van Aziatische toeristen de lobby van het hotel in” en tot slot “Hij was op het strand geweest, had stenen gegooid naar rondcirkelende meeuwen en er puur toevallig een geraakt. Zijn hart sprong op toen de vogel als een baksteen uit de lucht kwam vallen, en vervolgens keek hij verbijsterd hoe de andere meeuwen in duikvlucht naar beneden kwamen en de kronkelende vogel aan bloederige flarden reten”. Voor snelle beslissers zijn er nog enkele gesigneerde exemplaren in de boekhandel!