Hortobágy and Tisza River floodplain, Hungary | auteur: Crossbill Guides

KNNV - Wild Guides | € 21,95

Een boekhandelaar op zoek naar een bijzondere uitgave om over te schrijven, voor een column als `Boek van de week’, stuit soms op uitzonderlijke initiatieven die helaas een te klein publiek aanspreken. Tant pis, het zij zo voor deze keer. Vandaag gaat de aandacht uit naar de nieuwe Crossbill Guide, het prille zevende deel van een snel groeiende reeks natuurgidsen over bijzondere natuurgebieden in Europa.

Vanaf de eerste uitgave in 2005 houden wij in onze winkel de deeltjes keurig op de plank. Een leek op ecologisch gebied erkent wel de waarde, maar brandt zich niet aan de inhoud. Dat laatste blijkt een misverstand, de nieuwe gids over het natuurreservaat Hortobágy in Hongarije is de moeite van het lezen waard en dat geldt ook voor de vorige delen.

Initiatiefnemer, bioloog, schrijver, fotograaf, uitgever en reisleider Dirk Hilbers is een gedreven non-fictieverteller. Over hoeveel auteurs van reisgidsenseries kun je dat zeggen? Hij neemt de reiziger mee naar het enorme Hongaarse natuurgebied en legt uit wat voor soort landschappen er zijn, welke invloeden deze gebieden ondergaan, hoe ze historisch zijn gevormd en wat voor gevolgen dat heeft voor planten, dieren en mensen die daar leven. Zie de schrale Hongaarse poesta, wijds met vele facetten, van slaapverwekkend eentonig tot verrassend en afwisselend wanneer de ondergrond het toelaat. De overstromingsgebieden bij de rivier Tisza vol van betoverende rijkdom, daar waar ze niet worden bedreigd. Zelfs de door mensen gereguleerde viswateren en akkerbouwvelden zijn spannende ontdekkingsterreinen voor tal van planten- en diersoorten.

Is alles even vloeiend en boeiend? Ik moet bekennen dat ik moeite had met het hoofdstuk over de vogels in Hortobágy. In één van de belangrijkste vogelgebieden van Europa vliegen wel erg veel soorten rond. Als niet-kenner moest ik voortdurend naar de verklarende woordenlijst achterin om de Nederlandse vertaling van Engelse soortnamen te achterhalen. Verder is de Engelstalige gids plezierig leesbaar.

De Crossbill Guide is een aanrader voor iedereen die enkele dagen van een natuurgebied wil genieten. Het is een rijk geïllustreerde en veelzijdige gids met adviezen over waar, hoe en wanneer je dieren en planten kunt observeren, met wandel-, fiets- en autotochten en alternatieve uitstapjes. Ook handige toeristische aanwijzingen voor verblijf en vervoer staan erin. Belangrijk zijn de waarschuwingen, zoals voor muggenplagen op route 3, 4, 5, 8, 9 en voor de zon. Er bestaat nauwelijks goede informatie voor geïnteresseerde leken over de belangrijkste natuurgebieden in Europa, maar hier wordt in rap tempo iets aan gedaan dankzij een enthousiaste landgenoot en het team waarmee hij werkt, zie www.crossbillguides.org.