Caribou Island | auteur: David Vann

De Bezige Bij 2011 | € 19,90

David Vann kreeg overweldigende recensies voor zijn debuut Legende van een zelfmoord. Net als in zijn vorige roman, is Alaska in Caribou Island weer het onherbergzame decor waartegen het verhaal zich afspeelt. Deze nieuwe, aangrijpende roman gaat over het desastreuze huwelijk van Irene en Gary en hun beider kinderen.
Irene en Gary besluiten niet voor het eerst een van de onvervulde dromen van Gary te realiseren. En een blokhut bouwen op een eiland.

“Ze zouden het huis vanaf de grond opbouwen. Zelfs geen fundering. En geen tekeningen ,geen ervaring, geen vergunningen, advies ongewenst. Gary wilde het gewoon doen, alsof zij de twee eersten waren die deze wildernis ingetrokken waren.”


De weersomstandigheden zijn bar en boos.
Irene helpt mee omdat zij bang is dat Gary haar anders in de steek zal laten. Een angst die is gevoed door haar verleden. Als ouderloos kind doorgegeven aan ongeïnteresseerde familieleden, is de verstandhouding met haar man de enige redding.
Van dochter Rhonda ondervindt zij nog enige liefde. Zij is verloofd met tandarts Jim die haar de illusie geeft van een gelukkig bestaan, maar zijn huwelijksaanzoek heeft als enige reden dat hij zijn toekomstfantasieen de vrije loop kan geven.
Zoon Mark is alleen in zijn eigen marginale bestaan geinteresseerd.
Caribou Island grijpt je aan door de hopeloosheid van de levens en boeit tot het bittere einde.
Misschien alleen een boek voor rasoptimisten, maar ik vind het een aanrader door de meedogenloze wijze waarop David Vann er toch in slaagt een positieve fineerlaag aan te brengen.


Annelies Derkzen