4 mei 2012 | Biografie over Elburg door Jan van der Vegt

Vrijdag 4 mei om 17 uur

Op 4 mei 2012 wordt in de Eerste Bergensche Boekhandel een tentoonstelling geopend van tekeningen, fotocollages, monoprints en gouaches van Jan G. Elburg.
Het is een keus uit het werk dat tot en met 29 april op de veel omvangrijker Elburg-tentoonstelling in het Stedelijk Museum te Schiedam hangt.

Biografie over Elburg door Jan van der Vegt

Pas verscheen De man met de drietand, een nieuwe biografie van Jan van der Vegt over Jan Elburg. Eerder schreef hij de grote biografieën over A. Roland Holst, Hans Andreus en Hendrik de Vries. Biograaf Jan van der Vegt, die ook uit Elburgs gedichten de bloemlezing Ik zie scherper door de taal samenstelde, zal op deze dag iets vertellen over zijn biografie en over het dubbeltalent Elburg en in het bijzonder over diens experimenten met allerlei technieken. Daarna zal hij de tentoonstelling openen. Het werk, dat uit het bezit komt van Michèle Elburg-Gaarkeuken, de weduwe van de dichter-kunstenaar, blijft in de winkel hangen tot en met zaterdag 2 juni.

Jan Elburg
Jan Elburg (Wemeldinge, 1919 – Amsterdam, 1992) wordt beschouwd als één van de meest originele dichters van de Vijftigers die de Nederlandse poëzie voorgoed veranderde. Samen met de dichters Gerrit Kouwenaar en Lucebert sluit Elburg zich in 1948 aan bij de schilders van de CoBrA-groep, o.a. Karel Appel, Constant en Corneille. Hij is een actief lid van de CoBrA-beweging, publiceert gedichten in Reflex, het tijdschrift van de Experimentele Groep in Holland, en in het vierde nummer van het tijdschrift CoBrA. Met collages, objecten en poëtische tekstfragmenten levert Elburg een geruchtmakende bijdrage aan de CoBrA-tentoonstelling in 1949 in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Opvallend is dat hij zich zowel als dichter en als beeldend kunstenaar manifesteert.


Jan Elburg is net als Lucebert een dubbeltalent en een van de Vijftigers die zich af zetten tegen traditionele poëzie.