21-10-2011 | Kunst10daagse 2011 in de Eerste Bergensche Boekhandel

Op vrijdagavond 21 oktober vanaf 20.00 uur kunt u in de Eerste Bergensche Boekhandel terecht voor de feestelijke opening van de tentoonstelling van Gerda Förster en Manuel Kurpershoek.

Betoverende, intieme werken op papier van twee kunstenaars die al eerder in de Eerste Bergensche Boekhandel hebben geëxposeerd, maar nog nooit samen. “In de tentoonstelling zoeken we de confrontatie van het verstilde werk van Gerda Förster met de overvolle, bewegende wereld van Manuel Kurpershoek.”

Het nieuwe werk van Manuel Kurpershoek en Gerda Förster is zeer verschillend, maar de overeenkomsten zijn het kleine formaat en het papier als drager van de kunst.

Gerda Förster is de fluisterende vertelster van oude verhalen in op het eerste gezicht eenvoudige beeldtaal. Haar beeld is als een spiegelbeeld door een door tijd verspochte zilverlaag. Er is sprake van een groot verlangen zonder dat er duidelijk verteld wordt waarnaar. Zij gebruikt gemengde technieken op papier.

Manuel Kurpershoek tekende zijn ‘hersenspinsels’ in de vorm van overvolle illustraties bij de werkelijkheid. Een vast formaat papier en een vulpen, en een grote fantasie, dat zijn de ingrediënten. De beeldtaal gaat terug tot de middeleeuwen, toen de beelden nog voor analfabeten waren.
Honderd tekeningen zijn gebundeld in het kersverse boek Hersenspinsels Hirgespinste. Alfred Becker schreef in poëtisch Duits zestien teksten onder de titel 'Manuels Traum'. Thomas Swinkels schreef als voorwoord een brief aan de kijker.

 

HERSENSPINSELS HIRNGESPINSTE
Prijs € 49,50, met tekening uit het boek € 275,00