Literaire avonden 2011-2012

De Eerste Bergensche Boekhandel en het Kunstenaars Centrum Bergen organiseren een nieuwe reeks van vijf literaire avonden in het KCB te Bergen. U kunt bij de boekhandel zolang de voorraad strekt een abonnement kopen voor vijf donderdagavonden:


20 oktober Tommy Wieringa en A.L. Snijders
24 november Erik Vlaminck en Maria Barnas
26 januari Jacques Vriens en Jan Gouw Moeders knie
23 februari Jan Brokken en Erik Menkveld, een muzikale avond
22 maart Sjoerd Kuyper, Frank Koenegracht en Thomas Verbogt

 

Aanvang 20.00 uur
Plaats: Kunstenaars Centrum Bergen
Een abonnement kost 47,50 euro
 

Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Mocht er toch ruimte zijn voor de verkoop van losse kaarten, dan kunnen deze voor euro 11,50 worden gereserveerd bij de boekhandel.
Het bestuur van de stichting wenst u een serie boeiende avonden toe.
Eerste Bergensche Boekhandel
Oude Prinsweg 11, Bergen
Telefoon 072 - 5812481

donderdag 20 oktober 2011
Tommy Wieringa en A.L. Snijders


Twee fijnproevers binnen de letteren, twee liefhebbers van het Nederlandse woord, twee bevriende schrijvers: vanavond maakt u kennis met A.L. Snijders en Tommy Wieringa.
Tommy Wieringa (Goor, 1967) bracht zijn kindertijd op Aruba door. Daarna verhuisde hij met zijn ouders naar Geesteren. Naar eigen zeggen ging hij schrijven ‘uit razernij gezien te willen worden’. Maar zijn obsessie voor het schrijven is niet meer dan ‘de alchemistische droom om van lood goud te maken, om leven te blazen in dode woorden’.
Hij brak door tot het grote publiek met zijn roman Joe Speedboot (2005), maar schreef daarvoor al drie romans, waaronder Alles over Tristan. Zijn boeken werden genomineerd voor vele prijzen, waarvan hij onder andere de Bordewijkprijs en de Halewijnprijs ontving.

A.L. Snijders (Amsterdam, 1937) studeerde Nederlands en gaf decennialang les op diverse middelbare scholen. Hij ontving de Constantijn Huygensprijs 2010 voor zijn gehele oeuvre, maar vooral voor zijn zkv’s (zeer korte verhalen), die hij schreef vanaf 2000 en mailde aan vrienden en kennissen. Het boek Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk (2006) is de bundeling van deze zkv’s.
‘Ik schrijf kleine stukjes. Aanvankelijk voor mezelf, zonder last of ruggespraak, maar als een uitgever ze verzamelt en er een boek van maakt, komen er reacties. Boekhandels en bibliotheken vragen of ik wil voorlezen.’ Een quote waar wij ons graag bij aansluiten.
Volgens Pieter Steinz mengt Snijders ‘hogere filosofie met het dagelijkse leven. Je raakt hier echt niet op uitgelezen.’ Tommy Wieringa, die de flaptekst van de bundeling zkv’s schreef, noemt hem ‘de meester van het eenharig penseel’.

donderdag 24 november 2011
Erik Vlaminck en Maria Barnas


Man - vrouw, Vlaams – Nederlands, proza – poëzie: u zult deze avond twee zeer verschillende, maar ook twee zeer authentieke stemmen te horen krijgen. Van de in Bergen nog onvoldoende ontdekte schrijver Erik Vlaminck verscheen onlangs zijn jongste roman Brandlucht. Lovende stukken verschenen in NRC en Trouw:
“Zeer scherp in de psychologische tekening van drie generaties vrouwen. [..] Humor en bitterheid gaan gelijk op.” In zijn roman “leeft de meester van de kraakheldere spreektaal zich uit op de cultuurverschillen tussen de Lage Landen.”
Erik Vlaminck (Kapellen, 1954) debuteerde op 21-jarige leeftijd met de novelle De Troost. Dagblad De Stem rekende hem onder de grootste talenten van de nieuwe generatie Vlaamse schrijvers. Zijn romancyclus over het ongewone leven in het Vlaanderen van de 20ste eeuw, Het schismatieke schrijven, is al vergeleken met Het verdriet van België van Hugo Claus. Het is te merken dat Vlaminck veel heeft gewerkt voor theatergezelschappen, want zijn voordracht is sterk, evenals zijn dialogen.
Schrijver, dichter en beeldend kunstenaar Maria Barnas (Hoorn, 1973), studeerde aan de Rietveld Academie, waar zij later ook lesgaf, en aan de Rijksacademie te Amsterdam. Ze debuteerde met de roman Engelen van ijs (1997). Twee zonnen (2003) is haar poëziedebuut waarvoor ze de C. Buddingh'-prijs 2004 ontving. In 2007 verscheen Er staat een stad op (J.C. Bloem-poëzieprijs 2009). Dichter Erik Lindner schreef over deze bundel: “In alle gedichten blijft de taal van Barnas even scherp als haar observaties. Dat maakt veel mogelijk. Boomwortels graaien naar houvast in de lucht, de trein sleurt een landschap achter zich aan. Maria Barnas heeft een prettig precieze en wonderlijke blik.”

donderdag 26 januari 2012
Moeders knie, muzikale theater-vertelvoorsteling door Jacques Vriens en Jan Gouw


In 1996 schreef Jacques Vriens op verzoek van zijn uitgeverij een kleine novelle. Een bijzonder cadeautje voor relaties. Het werd een verhaal over zijn eigen moeder in haar nadagen. Ze was een krachtige eigenwijze vrouw die tot vlak voor zij overleed, het leven naar haar hand wilde zetten. Een leven dat niet zo gemakkelijk was, maar waarin zij zich met veel wilskracht en humor staande hield.
Jacques Vriens heeft samen met componist/pianist Jan Gouw dit verhaal bewerkt tot een intieme theatervoorstelling voor volwassenen. Jacques vertelt en speelt en Jan begeleidt hem op de piano. Samen brengen zij een bijzondere vrouw tot leven in een geestig maar ook ontroerend verhaal.
Jan Gouw is pianist en componist. Hij schreef tekst en muziek voor cabaret en musicals en componeerde een groot aantal klassieke stukken. Voor Moeders knie componeerde hij bijzondere muziek die samen met de tekst een mooi geheel vormt.
Jacques Vriens (Den Bosch, 1946) was jarenlang docent en directeur van basisscholen. Hij is vooral bekend als kinderboekenschrijver. In 1976 kwam zijn eerste boek uit, Die rotschool met die fijne klas. Jaren later, in 1993, besluit hij zich helemaal op het schrijven te richten en stopt hij met lesgeven. Hij won vele prijzen (griffels, prijs van de Nederlandse kinderjury, prijs van de kinderboekenwinkels). Al bijna zijn hele leven speelt Vriens toneel. Hij treedt veel op in theaters met vertelvoorstellingen voor kinderen. Dit is zijn eerste voorstelling voor volwassenen.

donderdag 23 februari 2012
Erik Menkveld en Jan Brokken


Deze avond kunt u zich laten meevoeren door twee schrijvers die ons met hun boeken in de ban brachten van één thema: muziek.
Jan Brokken (Leiden, 1949) begon zijn schrijversloopbaan als journalist bij Trouw en de Haagse Post. De provincie (1984) is zijn debuutroman. Direct al werd zijn uitzonderlijk verteltalent geprezen, zijn humor en charmante zelfspot, zijn kernachtige typeringen en bondige dialogen. Brokken laat verschillende genres - persoonlijk reisverslag, fictie en documentaire - naadloos in elkaar overgaan.
In 2004 verscheen de autobiografische roman Mijn kleine waanzin en vier jaar later het even persoonlijke In het huis van de dichter, over zijn vriendschap met de Russische meesterpianist Youri Egorov. Onlangs verscheen Baltische Zielen: “Ik dacht dat ik alleen van tropenhitte en tropenverhalen hield, maar die steden daar in het noorden, Pärnu, Tallinn, Riga, lieten me niet meer los. Ik ben weer terug bij de wereld van Youri Egorov, [..] bij de troost die muziek kan bieden voor het onheil in de wereld.”
Erik Menkveld (1959) debuteerde in 1997 als dichter met De karpersimulator, bekroond met de Van der Hoogtprijs en de C. Buddingh’-prijs. Onlangs verscheen zijn eerste roman, Het grote zwijgen, een historische roman over de vriendschap tussen de componisten Alphons Diepenbrock en Matthijs Vermeulen, en het muziekleven in het Amsterdam van het begin van de twintigste eeuw. “Het boek geeft een prachtig, bijna nostalgisch beeld van Amsterdam honderd jaar geleden, toen de polder nog praktisch aan het Concertgebouw grensde. Ik ben er behoorlijk veel wijzer van geworden.” (Cees Nooteboom, NRC)
“Dit is een bekwame literator met een bezonken poëtica.”(De Groene Amsterdammer)

donderdag 22 maart 2012
Sjoerd en zijn vrienden


Als je verdroogd op zee drijft
en er is geen hoop meer maar slechts dorst
je laatste beker heb je trillende vermorst
en barsten schieten in de plank
wiens hoofd duikt er dan lachend uit het water
wie zegt er dan: zorgen zijn voor later?
Je vrolijke vriend Frank.


Vriendschap is het thema van Boekenweek 2012, en vriendschap zullen we vanavond volop beleven. Want deze avond vieren wij de zestigste verjaardag van schrijver, dorpsgenoot en vriend Sjoerd Kuyper. Met zijn vrienden. Dichter Frank Koenegracht, van wie bovenstaand vers is, en schrijver Thomas Verbogt zullen Sjoerd in het zonnetje zetten. En Sjoerd zelf zal ook van zich laten horen. Een literaire avond met een aangenaam feestelijk randje.