Expositie Bram van Velde tijdens en na de kunst10daagse


Vanaf 21 oktober exposeert de Eerste Bergensche Boekhandel werken van Bram van Velde (1895 – 1981). Er zijn litho‘s, etsen, een aquarel uit 1923 en bibliofiele boeken met originele grafiek te zien. De tentoonstelling duurt tot half november.

Bram van Velde, geboren in Zoeterwoude, vertrok in 1922 naar de kunstenaarskolonie bij Worpswede (Duitsland). Zijn vroege werken waren onder invloed van die omgeving expressionistisch van aard. Vanuit Duitsland vertrok hij naar Parijs. Daar werkte hij eerst abstraherend en vanaf eind jaren dertig abstract. In Frankrijk ging zijn eerste enthousiasme uit naar Matisse, maar hij kwam ook in aanraking met Picasso en Braque. Zijn werk wordt gekenmerkt door een onverzoenlijke vormentaal en nukkige opbouw, een vloeiende penseelstreek en intens kleurgebruik.

Zijn oeuvre is verschillende malen in Nederland getoond, hoewel hij eigenlijk na 1922 niet in Nederland heeft gewoond. Er waren exposities in Het Stedelijk Museum, het Van Abbemuseum, het Bonnefantenmuseum, de Lakenhal, en in de musea in Dordrecht en Schiedam. In november komt er een tentoonstelling in de Belvédère in Heerenveen. Zijn werk is ondermeer in bezit van het Musée National en het Centre Georges Pompidou.

De tentoonstelling is tijdens openingstijden te bezichtigen, vanaf de kunsttiendaagse tevens op zondagmiddag.