28 februari 2009 | expositie Norbert Olthuis

Kleine expositie voor Norbert Olthuis (28 februari 1925 – 26 augustus 2009) met tekeningen van Norbert Olthuis, foto’s van Koos Breukel en schilderijen van Dirck Nab.

Vanaf 26 augustus hangen er ruim drie weken lang tekeningen, foto’s en schilderijen in de Eerste Bergensche Boekhandel. In 2009 is het atelier van Norbert Olthuis ontruimd. Toch is deze bijzondere leef- en werkplek voor het oog niet verloren gegaan, dankzij foto’s van Koos Breukel en twee schilderijen van Dirck Nab.

Norbert Olthuis maakte veel lange reizen naar o.a. Griekenland, Egypte en Nubië, met als resultaat talloze reistekeningen, vaak geabstraheerde landschappen. Daarnaast schilderde en tekende hij portretten en was het circus een van zijn geliefde onderwerpen. Hij exposeerde weinig.

“tekenen om ’t geluksgevoel dat ’t me geeft, dat doe ik, pretentieloos en zonder erover te theoretiseren. Ik kijk en doe, maak intuïtief keuzes en met ‘stijlen’ heb ik niks te maken. Het is meer het leven dan de hand die ’t doet, een tekening moet ‘onredelijk’ zijn – zoals het circus onredelijk is – dan is ’t goed. Van een goeie paardentekening moet je een hengst krijgen”.