14 maart 2010 | Eerste Bergensche Boekhandel 100 jaar!

 

Boekenlegger

Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de boekhandel kreeg Manuel Kurpershoek de opdracht een nieuwe boekenlegger te ontwerpen. De slimme rakker drukte een feest prent van 63 x 42 cm, om die vervolgens te versnijden tot 18 verschillende boekenleggers die als zelfstandige kunstwerkjes het fris aangekochte boek kunnen versieren. De onversneden prent is in een oplage van 10 stuks te koop voor een aangenaam bedrag.
MDFsnede, papier 49x70, twee zijden handmatige hoogdruk, gesigneerd 'feest' 1/10

Op zondag 14 maart aanstaande bestaat de Eerste Bergensche Boekhandel honderd jaar.
Om dat te vieren en om de oprichter van de boekhandel, Abram Joseph Bonda te eren, maken wij een prachtig boek dat wij op deze dag feestelijk zullen presenteren: Bergen door de ogen van Bonda. Tijdens de presentatie zal Frits David Zeiler een impressie geven van Abram Bonda en de totstandkoming van het boek.
Om 15.15 uur wordt er een plaquette onthuld aan de voorkant van het karakteristieke pand door de burgemeester van Bergen, Hetty Hafkamp.

 

Over het boek

Bonda was behalve boekhandelaar ook fotograaf. Vanaf het moment dat hij in Bergen kwam in 1906 tot zijn dood in 1928, maakte hij bijzondere foto’s van Bergen, Bergen aan Zee en omgeving. Een gedeelte van de glasnegatieven zijn bewaard gebleven en bevinden zich in het Regionaal Archief te Alkmaar. Deze uitgave is dan ook een samenwerking van de boekhandel met het archief.
Samen met Frits David Zeiler, die ook de historische inleiding en de commentaren bij de foto’s bezorgde, en Sjoerd en Margje Kuyper, selecteerden wij negentig van de ongeveer 150 foto’s voor dit boek.
Het wordt een bijzondere en luxe uitgave in een oplage van 1500 exemplaren, waarin de zwart-witfoto’s groot en in duotoon, met puntvernis zijn afgedrukt, zodat de goede kwaliteit ervan helemaal tot z’n recht komt. Achter in het boek zijn alle foto’s nogmaals in het klein afgedrukt met informatieve bijschriften. De vormgeving is in handen van Simone Weijs van Vormweijs te Nijmegen. Het wordt gedrukt bij Lecturis in Eindhoven.

 

Over de Eerste Bergensche Boekhandel

Over de geschiedenis en het culturele belang van de boekhandel is geschreven door Sjoerd Kuyper. De tekst is volledig te lezen onder het kopje ‘geschiedenis’.

Waar: Eerste Bergensche Boekhandel
Wanneer: Zondag 14 maart 2010
Tijd: 15.00 uur
Prijs van het boek: 29,95 euro

 

Bijzondere literaire happening

Ook de literaire avond van 18 maart 2010 zal geheel in het teken staan van het lustrum. Meer dan 18 schrijvers en dichters die Bergen en de Eerste Bergensche Boekhandel een warm hart toedragen treden op in het Kunstenaarscentrum Bergen. Sjoerd Kuyper, Bernlef, Rita Verschuur, Theo Olthuis, Willem van Toorn, Diederik van Vleuten, Neeltje Maria Min, H.C. ten Berge, Hans Tentije, Jan van der Vegt, Frits David Zeiler, Elly de Waard en vele anderen zullen er een mooie avond van maken.
Helaas is deze avond helemaal uitverkocht. Voor eventueel persbezoek graag telefonisch overleg.