Programma literaire avonden | Seizoen 2010-2011

De Eerste Bergensche Boekhandel en het Kunstenaars Centrum Bergen organiseren een nieuwe reeks van vijf literaire avonden in het KCB te Bergen.
U kunt bij de boekhandel zolang de voorraad strekt een abonnement kopen voor vijf donderdagavonden:

7 oktober       Bonte avond met Clark Accord en Robert Vuijsje
25 november  Hongaarse avond met Jaap Scholten en Mari Alföldy
20 januari      K. Michel en Piet Meeuse
17 februari     Imme Dros en Harrie Geelen
24 maart        Franca Treur en Willem van Maanen

Aanvang 20.00 uur
Plaats: Kunstenaars Centrum Bergen
Een abonnement kost 47,50 euro
Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Mocht er toch ruimte zijn voor de verkoop van losse kaarten, dan kunnen deze voor euro 11,50 worden gereserveerd bij de boekhandel.
Het bestuur van de stichting wenst u een serie boeiende avonden toe.
Eerste Bergensche Boekhandel
Oude Prinsweg 11, Bergen
Telefoon 072 - 5812481
www.eerstebergenscheboekhandel.nl

Donderdag 7 oktober 2010
Bonte avond met Clark Accord en Robert Vuijsje

Kleurrijke personages, afkomstig uit vele culturen, bevolken het werk van zowel Clark Accord als Robert Vuijsje.
Suriname is het land waar Accord (1961) geboren en tot zijn 17de getogen is. Dit land is ook de grote inspiratiebron voor zijn schrijverschap. Zijn succesdebuut De koningin van Paramaribo (1999) vertelt de geschiedenis van een van de beroemdste prostituees van Suriname, Maxi Linder. Tussen Apoera en Oreala (2005) is een hartverscheurend liefdesverhaal dat zich afspeelt in twee indianendorpen in de regenwouden van Suriname. De roman Bingo! (2007) is gesitueerd in Amsterdam, in de Surinaamse gemeenschap. Clark Accord wordt geroemd om de manier waarop hij zijn onderwerpen vindt en documenteert, en om zijn soepele en beeldende manier van vertellen.
Het romandebuut van journalist en schrijver Robert Vuijsje (1970), Alleen maar nette mensen, verschijnt in 2008. Een jongen van joodse afkomst uit de chique Amsterdamse wijk Oud-Zuid gaat op zoek naar een ‘intellectuele negerin’ als vriendin. Een komische en tegelijkertijd tragische zoektocht, dwars door het hart van de multiculturele samenleving. De roman wordt genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en wint de Belgische Gouden Uil literatuurprijs in 2009. Alleen maar nette mensen krijgt behalve veel lof ook kritiek. Volgens sommigen lokt het boek ‘koloniaal seksisme’ uit en is het ‘racistisch’. Het is in Suriname, voor zover bekend, niet eens besproken.
Er vallen veel raakvlakken en ook grote verschillen te ontdekken bij deze spraakmakende schrijvers. Is de hoer Maxi Linder uit Accords boek de ideale vrouw voor David Samuels uit de roman van Vuijsje? We gaan het zien!

naar boven

Donderdag 25 november 2010
Hongaarse avond met Jaap Scholten en Mari Alföldy

Vertaalster en tolk Mari Alföldy (1962) is geboren in Boedapest. Op haar 14de vertrekt ze met haar familie naar Nederland. Hier studeert zij Klassieke Talen en Hongaars. Ze vertaalt ondermeer de bekende en bewonderde roman Gloed van Sándor Márai, maar ook werken van Imre Kertész, György Konrád, Géza Ottlik en Dezs┼Ĺ Kosztolányi. Ze is een groot liefhebster van de Hongaarse literatuur en stelt als gastredacteur een Hongarije-nummer van het literaire tijdschrift Armada samen.
Jaap Scholten (Enschede, 1963) verhuist in omgekeerde richting, van Nederland naar Hongarije. Hij woont sinds 2003 in Boedapest. Hij schrijft over zijn nieuwe thuisland in Heer & Meester (2008) en in Reisavonturen en bedevaarttochten (2002). Met de roman Tachtig (1995) breekt hij door als schrijver. Het boek gaat over een jongen uit een roemrucht Twents textielgeslacht, waarin jagen, respect voor de voorvaderen en geld verdienen het hoogste goed zijn. In 2008 verschijnt De wet van Spengler, waarin de excentrieke familie van rijke textielbaronnen weer ten tonele verschijnt.
Binnenkort komt zijn nieuwe roman uit, Kameraad Baron, over de Roemeense aristocratie die in 1949 door de communisten wordt gedeporteerd en tot dwangarbeid gedwongen. Scholten bezoekt de baronnen, graven en prinsessen die hun inmiddels vervallen paleizen weer bewonen en tekent hun wonderbaarlijke verhalen op.
Ook presenteert Scholten in de komende maanden een zesdelige VPRO-documentaireserie. Hierin reist hij door Midden- en Oost-Europa en laat hij zien hoe vrijwel ieder mens, instituut of groep zich na de val van de Berlijnse Muur moet herdefiniëren, vaak met bizarre gevolgen.
Een onvergetelijke avond over Hongarije en de Hongaarse literatuur.

naar boven 

Donderdag 20 januari 2011
K. Michel en Piet Meeuse

Dichter K. Michel (1958) viel al meteen op bij zijn debuut Ja! Naakt als de stenen (1989) door ‘het ongegeneerde gebruik van het uitroepteken’. Hij dendert de poëzie binnen:

Dichter!
Kam je haar, poets je schoenen!
Trek je innerlijk aan!
We gaan de wind een hand geven.
We gaan de horizon begroeten.

Hoewel de lichtvoetigheid in Michels werk niet verdwijnt, wordt in latere gedichten de toon rustiger en schuwt hij ook de donkere kanten van het bestaan niet. Zijn bundels krijgen enthousiaste kritieken en worden bekroond met literaire prijzen. Over het onlangs verschenen Bij eb is je eiland groter (2010): ‘Een dichter met ragfijn oog voor het absurdistische en voor de kronkels in het bestaan. [..] Het is geestig, het is goed gevonden en het snijdt hout. Michel is een buitenformaat origineel dichter, top in Nederland. Ook zijn nieuwste is een groot geschenk voor de poëzieliefhebber.’ (NRC).
Piet Meeuse (1947) is vooral bekend door zijn essaybundels, die verschillende malen worden bekroond. Zijn onderwerpen zijn zeer uiteenlopend, maar hebben altijd te maken met literatuur, mythologie en filosofie in de ruimste zin, zoals in De slang die in zijn staart bijt (1987) en De jacht op Proteus (1992). Een aardige uitspraak over hem is: ‘Meeuse beschouwt het denken zelf als een twijfelachtige activiteit, maar kan het, als essayist, nu eenmaal niet laten’.
In 1996 verschijnt zijn eerste verhalenbundel, Schermutselingen en andere verhalen, die wordt bekroond met de Jan Greshoffprijs. Het kraaien van de haan (2010) is Meeuses eerste roman, een tijdreisroman die de levensloop van Jezus Christus in een totaal nieuw licht zet.

naar boven 

Donderdag 17 februari 2011
Imme Dros en Harrie Geelen

Harrie Geelen (1939) en Imme Dros (1936) ontmoeten elkaar tijdens hun studie Nederlands. Ze trouwen in 1963, en als in een sprookje ‘leven ze nog lang en gelukkig’. Ze krijgen niet alleen drie kinderen, ze maken tot op de dag van vandaag met grote creativiteit de mooiste dingen.
De passie van Geelen is het vertellen van verhalen, en hiervoor gebruikt hij alle mogelijke media. Eigenlijk is hij één van Nederlands grote multimediatalenten nog voordat het woord bestaat: een allround kunstenaar op het gebied van schrijven, tekenen, schilderen, het maken van film, tv en animatie. Hij bedenkt tv-series als Hamelen en het superspannende Q en Q, waar ook Imme Dros aan meewerkt. Hij maakt prenten- en andere kinderboeken en illustreert vele werken van Imme Dros. Hij werkt jaren als ‘creative director’ bij Toonder Studio’s en schrijft liedjes voor Boudewijn de Groot, Rob de Nijs en vele anderen. Voor volwassenen schrijft hij ondermeer de verhalenbundel Ooms en tantes, tantes en ooms (2006).
Terwijl Harrie Geelen bij de televisie werkt, schrijft Imme Dros thuis aan toneelstukken en kinderverhalen. Haar eerste boek verschijnt in 1971, Het paard Rudolf, met illustraties van Harrie Geelen. Echt succes krijgt ze met De zomer van dat jaar (1980) dat op haar geboorte-eiland Texel speelt. Haar vertalingen van Homerus en haar bewerkingen van Griekse mythen krijgen veel lof. Ze wint talloze prijzen, met dertien Zilveren Griffels, twee Woutertje Pieterse Prijzen en een Zilveren Zoen is ze een recordhoudster. In 2003 kreeg ze de Theo Thijssenprijs voor haar gehele oeuvre.
´Schrijven is mijn meest geliefde bezigheid. Schrijven is een avontuur. Het is net als op reis gaan en niet weten waar je uitkomt.´
Begin dit jaar verschijnt Boeboek, opnieuw een prachtig prentenboek van het duo Dros en Geelen.

naar boven 

Donderdag 24 maart 2011
Franca Treur en Willem van Maanen

Willem G. van Maanen (Kampen 1920) is de auteur van een groot en gevarieerd oeuvre. Hij debuteert in 1953 met Droom is 't leven. In 2004 ontvangt hij voor zijn werk de Constantijn Huygensprijs.
In zijn roman Heb lief en zie niet om (2007) trouwt een begaafde toneelspeler tijdens de Duitse bezetting met een joodse actrice, maar meldt zich ook aan bij de Kultuurkamer. Hiermee verwoordt Van Maanen treffend de onmogelijkheid en onwil van de mens om onder extreme omstandigheden te kiezen.
Met Bagatellen (2010) keert hij terug naar zijn favoriete vorm: het korte verhaal. Daarin zijn het vaak doorsnee mensen die zich in uitzonderlijke omstandigheden bevinden en soms vreemde sprongen maken, zoals de vrouw die het lijk van haar moeder opgraaft. ‘Het goede verveelt eerder dan het kwade, omdat het minder gevarieerd is waarschijnlijk.’
Franca Treur (1979) groeit op in Zeeland. Na haar studie Nederlands in Leiden schrijft ze voor NRC Handelsblad en nrc.next. Haar roman Dorsvloer vol confetti (2009), die het opgroeien in een ‘zwarte kousenmilieu’ in Zeeland aan het eind van de vorige eeuw beschrijft, is een doorslaand succes. Jaap Goedegebuure: ‘wat mij betreft het debuut van het jaar’, ‘De slagroom op de taart,’ (het Parool). In 2010 krijgt het de Selexyz Debuutprijs. Treur past met haar boek in de bijna voorbij gewaande orthodox-protestantse schrijverstraditie van Wolkers, ’t Hart en Siebelink, maar dan zonder de afkeer van het geloof.
De strenggelovige wereld is een talige wereld, waarin psalmpassages uit het hoofd worden geciteerd, zomaar bij de koffie. Franca Treur beschikt over een verbazend rijk idioom met veel particuliere – boerse, gelovige en Zeeuwse – uitdrukkingen waaruit ze nog jaren kan putten.

naar boven