Programma literaire avonden | Seizoen 2009-2010


De Eerste Bergensche Boekhandel en het Kunstenaars Centrum Bergen organiseren een nieuwe reeks van vijf literaire avonden in het KCB te Bergen.
U kunt bij de boekhandel zolang de voorraad strekt een abonnement kopen voor vijf donderdagavonden. 


Aanvang 20.00 uur
Plaats: Kunstenaars Centrum Bergen
Een abonnement kost 47,50 euro
Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Mocht er toch ruimte zijn voor de verkoop van losse kaarten, dan kunnen deze voor euro 11,50 worden gereserveerd bij de boekhandel.
Het bestuur van de stichting wenst u een serie boeiende avonden toe.
Eerste Bergensche Boekhandel
Oude Prinsweg 11, Bergen
Telefoon 072 - 5812481
www.eerstebergenscheboekhandel.nl

Donderdag 8 oktober 2009

 
Thomas Verbogt en Roel Bentz van den Berg, een gesprek
‘Van zijn romans word je vrolijk; op een prachtige, zintuiglijke manier laat hij je de wereld van vroeger zien [..] en tegelijkertijd toont hij de wereld van nu. Maar zijn romans zijn meer: ze vervliegen niet, ze laten een spoor na. Vragen. Raadsels. Verdwenen tijd is zo’n boek dat je nog een keer leest..’, aldus een lovende Arie Storm in Het Parool.
Maar liefst drie nieuwe boeken zijn er verschenen van Thomas Verbogt (Nijmegen, 1952) sinds zijn laatste optreden in Bergen, twee jaar geleden. Een roman, Verdwenen tijd, een verhalenbundel, Echt iets voor jou, en een boek over het schrijfproces, Schrijven is ritme. Het is dus hoog tijd om weer bij te praten.
In Verbogts oeuvre speelt muziek vaak een rol. Niet voor niets was hij redacteur van het literaire poptijdschrift WahWah en is hij medewerker van het VPRO-radioprogramma Music Hall, waarvan de popcolumns die hij voordroeg werden gebundeld in My Generation (2000).
Verbogt lijkt ons de ideale gesprekspartner voor schrijver Roel Bentz van den Berg (1949), die vanaf 1982 over popmuziek, film en Amerikaanse literatuur schrijft in NRC-Handelsblad. In dezelfde krant publiceerde hij de serie Zapdansen. De gelijknamige bundel verhalende essays werd bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs 2007. In De luchtgitaar (1994) en De overdaad (1999) zijn stukken van hem over pop- en rockmuziek verzameld. Vijf jaar geleden verscheen zijn debuutroman, Dagen van vertrek. Hierin worden het leven en denken van hoofdpersoon Peter sterk gekleurd door muziek. Hij heeft de gouden jaren van de popmuziek meegemaakt en hoe meewarig zijn vriendin ook naar hem kijkt, hij kan het nog altijd niet laten om luchtgitaar te spelen. Een ‘spannende, geslaagde road novel’ (NRC). Dit jaar verscheen zijn nieuwste essaybundel Engelen in een regenjas.
Bereid u voor op een boeiende avond over, hoe kan het anders, literatuur en muziek.

Donderdag 12 november 2009

Nop Maas en Diederik van Vleuten over Gerard Reve
Op 30 oktober verschijnt het eerste deel van de driedelige biografie van Nop Maas over Gerard Reve, Kroniek van een schuldig leven. De vroege jaren. Hierin wordt een schat aan nieuwe informatie over Reve’s veelbewogen leven voor het eerst openbaar.
Gerard Reve (1923-2006) was een van de grote Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw. Met zijn debuut De avonden (1947) schreef hij een roman die een klassieker werd, ook al zag het daar aanvankelijk niet naar uit. Verhalen als De ondergang van de familie Boslowits en Werther Nieland, de brievenboeken Op weg naar het einde en Nader tot u, romans als Oud en eenzaam, Moeder en zoon en Bezorgde ouders: het zijn allemaal geschriften die horen bij de canon van de literatuur. Zijn leven lang was Gerard Reve een omstreden auteur, die geregeld in de publiciteit kwam wegens zijn non-conformistisch optreden en zijn provocerende uitspraken. Hij was een van de bepalende figuren in het culturele leven van de tweede helft van de twintigste eeuw.
Nop Maas (1949) was editeur van de brievenbundels van Gerard Reve en bezorger van diens Verzameld werk. Hij bezorgde onder meer de briefwisselingen tussen Willem Frederik Hermans, Gerard Reve en Geert van Oorschot en, samen met Maaike Meijer, de briefwisseling tussen M. Vasalis en Geert van Oorschot.
Cabaretier Diederik van Vleuten (1961) is een groot bewonderaar en verzamelaar van het werk van Gerard Reve. Onder de titel De verbluffende verzameling van Diederik van Vleuten verscheen bij antiquariaat Aioloz een catalogus met maar liefst 569 te koop aangeboden items. Op 14 december 2003, de dag waarop Gerard Reve 80 jaar werd, trad Diederik toe tot het bestuur van het Gerard Reve Genootschap, om het genootschap nieuw leven in te blazen. Nop Maas en enkele andere Revianen stonden het nieuwe bestuur terzijde.

Donderdag 14 januari 2010


Hans Verhagen en Ester Naomi Perquin
Humor, engagement, poëtische durf en eigenzinnigheid. Hierom ontving Hans Verhagen (Vlissingen, 1939) in 2009 de P.C. Hooftprijs voor zijn poëzie.
Hij debuteerde in 1963 met de bundel Rozen & Motoren en was begin jaren zestig redacteur van de tijdschriften Gard Sivik en De Nieuwe Stijl, literaire tijdschriften die braken met de experimentele poëzie van de Vijftigers. Daarna publiceerde Verhagen lange tijd nauwelijks poëzie en manifesteerde hij zich veel meer als schilder. In de jaren negentig verscheen er opnieuw werk van zijn hand. Vooral de poëziebundels die in het nieuwe millennium verschenen, waaronder Moeder is een rover (2004), Draak (2006) en Zwarte gaten (2008), werden door de kritiek bejubeld als een buitengewone comeback van een veelzijdig dichter.
De jury van de P.C. Hooftprijs: Verhagens poëzie is vol en veel. Zijn verzen tonen ongeduld, haast en gretigheid tegenover het leven, maar net zo zeer woede en verlorenheid, als geen ander bieden ze ‘de ruimte van het volledig leven’.
Ester Naomi Perquin (Utrecht, 1980) groeide op in Zierikzee, en woont al lange tijd in Rotterdam. Ze publiceerde gedichten in De Tweede Ronde en Tirade en debuteerde in het voorjaar van 2007 met de bundel Servetten halfstok. Hiermee won zij de debuutprijs Het Liegend Konijn. Het juryrapport noemt haar werk: ‘onzwaarwichtig, geestig maar beslist niet oppervlakkig. De onderwerpen variëren van jonge meisjes in de zon tot reïncarnatie, van alledaagse huiselijke scènes tot de droom van architecten. [..]. Zo werken deze gedichten: je hebt ze meteen voorgoed in je tas, je hoofd, je hart. Een overweldigend debuut.’
In 2009 verscheen haar tweede bundel, Namens de ander. Voor de bundels samen ontving ze de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2009.

Donderdag 18 februari 2010 een avond over Alice in Wonderland


Met Nicolaas Matsier en Nicolette Smabers
Onlangs verscheen Lewis Carrolls Alice in Wonderland (1865), met het vervolg Achter de Spiegel (1871) in de prachtige Gouden Reeks van uitgeverij Athenaeum. Deze nonsensklassieker is misschien wel het enige kinderboek dat het tot de volwassenencanon heeft geschopt. In vrijwel alle landen bestaat er een niet-aflatende stroom van vertalingen en bewerkingen van het boek. Het is nooit stil geworden rond Alice.
Martin Gardner voorzag Alice van uitgebreide Aantekeningen, die al bijna even klassiek zijn geworden. Zijn deskundige commentaar verrast door de aardsheid en liefdevolle aandacht voor details.
De vertaling van deze twee delen in foedraal (Alice en Aantekeningen van Gardner) is van de hand van schrijver/vertaler Nicolaas Matsier (Krommenie,1945). Hij oogstte veel lof. Men sprak van vloeiend en levend Nederlands en vond dat hij het juiste zinsritme, de juiste sfeer en toon wist te treffen. De vertaling werd onderscheiden met de IBBY-Honour Award. Matsier schreef vele romans, essays, verhalen en een aantal kinderboeken. Onlangs verscheen er van hem een herdruk van Alice in Verbazië, Essays over Carroll, diens werk en het vertalen daarvan.
Nicolette Smabers (Den Haag, 1948) schreef verhalen voor De Revisor, Raster en De Gids. De Franse tuin werd in Trouw ‘een opmerkelijk gaaf debuut’ genoemd. ‘De manier waarop Nicolette Smabers een ruimte schept waarin de details kunnen klinken, is ronduit groots’. In haar eerste roman, Stiefmoeder (2003), wordt de thematiek uit haar eerdere boeken uitgediept: het gezinsleven met zijn vaak verstikkende verhoudingen, het familiegeheim, gebaseerd op een verzwegen geschiedenis. In oktober 2009 verschijnt de roman De man van gas en licht. Sinds 1992 schrijft ze ook kinderboeken, soms onder de naam Colette Li.
Wat is er zo bijzonder en inspirerend aan Alice in Wonderland? U hoort het vanavond.

Donderdag 18 maart 2009


Eerste Bergensche Boekhandel 100 jaar
Op 15 maart 1910 verkreeg de heer Bonda, de eerste eigenaar van de Bergensche Boekhandel, een vergunning voor de bouw en exploitatie van een boekhandel aan de Oude Prinsweg 11. Wanneer de winkel voor het eerst haar deuren opende, weten we niet. Daarom namen wij deze datum als nulpunt in het bestaan van de Eerste Bergensche Boekhandel.

Tijdens de literaire avond op 18 maart 2010, ruim een eeuw later dus, gaan we uitgebreid en met hulp van velen stilstaan bij deze honderdste geboortedag. Op een bruisende, feestelijke wijze, met een borrel na afloop.
U begrijpt dat wij de precieze inhoud van deze avond niet kunnen verklappen….