1 maart 2009 | Opening expositie Dirck Nab en Theo Elfrink

Dirck Nab en Theo Elfrink in de Kapberg: de keuze van Thomas Swinkels.

 

Thomas Swinkels, kunstliefhebber en boekhandelaar van de Eerste Bergensche Boekhandel is de samensteller van deze tentoonstelling. Hij organiseerde in Bergen en Alkmaar eerder exposities en bijeenkomsten met schrijvers en kunstenaars als Koos Breukel, Constant Nieuwenhuis, Arjen Zwart, Manuel Kurpershoek. Swinkels opent op zondag 1 maart om 15.00 uur de expositie.

Twee schilders, eenzelfde uitgangspunt, de fysieke omgeving, landschap en interieur, en twee verschillende manieren van verwerking van deze werkelijkheid. Dit vormt het idee achter de expositie. De een, Dirck Nab, bouwt voort op de klassieke teken- en schilderkunst, waarin het licht de werkelijkheid kleurt en stuurt. Waarin de tastbare werkelijkheid haast fysiek op het doek voelbaar is.

De ander, Theo Elfrink, bevindt zich midden in zijn eigen wereld. Hij geeft een abstracter, emotioneel geladen beeld ervan.

Sinds 1981 woont Dirck Nab in Bakkum aan de NoordHollandse kust en tekent hij bijna dagelijks in de duinen. Ook verblijft hij regelmatig in de Franse Cevennen waar hij vele interieurtekeningen maakte. Swinkels koos voor beide onderwerpen, het tonen van de duinen in de directe omgeving en voor een aantal bijzondere interieurtekeningen.

Van Theo Elfrink is werk te zien van de afgelopen tien jaar, stil levens in zijn atelier, en het landschap rondom een boerderij in Mehr in Duitsland. Hij werkt in diverse technieken, schilderijen in olieverf, houtgravure/snede, kleine en grote tekeningen in pen, ballpoint en andere materialen. Elfrink tekent en schildert in een direct handschrift. Hij zet kleurrijke toetsen verf naast en over elkaar. Vaak zijn bepaalde elementen, zoals een hek, een beest, de boer, of de schuur herkenbaar in het bijna automatisch neergelegde maar altijd aansprekende handschrift.

Galerie de Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 – 17.00 uur en na telefonische afspraak. Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45. Zie ook: www.galeriedekapberg.nl