21 februari 2009 | opening expositie Oscar Lourens

Zaterdag 21 februari, 16.00 uur, Feestelijke opening expositie Oscar Lourens (de expositie duurt tot en met zaterdag 21 maart)

Tijdens de opening zal Oscar aanwezig zijn.

De kunstenaar Oscar Lourens volgde zijn opleiding aan de Hogeschool voor de kunsten in Kampen. Sinds 1996 maakt hij miniatuurmodellen van architectonische ruimten die hij zich, veelal vanuit een persoonlijke betrokkenheid, wil toe-eigenen.

Lourens probeert bezit te nemen van de ruimten, vooral die waarin hij woont, slaapt, eet, werkt of exposeert, door deze systematisch te documenteren, te ordenen en terug te brengen tot een hanteerbare schaal.

Onlangs verscheen er een overzichts-catalogus van zijn werk uit de periode 1998 tot 2008, Possessing Space. Dit boek is in de Eerste Bergensche Boekhandel verkrijgbaar.

Bezit is macht. Wie macht nastreeft wil mensen en dingen tot zijn bezit maken. Een goed middel hiertoe is het letterlijk of figuurlijk ‘verkleinen’: je kleineert mensen tot gewillige onderdanen, je miniaturiseert de wereld van de dingen tot maquettes en landkaarten.

 

Machthebbers staan graag gebogen over landkaarten van te koloniseren of te veroveren gebieden of over de kartonnen bouwsels en plattegronden van stedenbouwkundige plannen. Wie verkeert in de miniatuurwereld van poppenhuizen, modelspoorwegen of Madurodam voelt zich koning of koningin van een oneindige wereld.