Programma Literaire Avonden | Seizoen 2008-2009

De Eerste Bergensche Boekhandel en het Kunstenaars Centrum Bergen organiseren een nieuwe reeks van vijf literaire avonden in het KCB te Bergen. U kunt bij de boekhandel zolang de voorraad strekt een abonnement kopen voor vijf donderdagavonden:

Donderdag 2 oktober 2008 | Rita Verschuur en H.C. ten Berge, een gesprek

Donderdag 11 december 2008 |Tim Krabbé

Donderdag 22 januari 2009 | Een avond over Elisabeth Eybers

Donderdag 12 februari 2009 | Joke Hermsen en Henk van der Waal, een gesprek

Donderdag 19 maart 2009 | Maarten van Roozendaal, een muzikale afsluiting

Aanvang 20.00 uur
Plaats: Kunstenaars Centrum Bergen
Een abonnement kost 47,50 euro
Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Mocht er toch ruimte zijn voor de verkoop van losse kaarten, dan kunnen deze voor euro 11,50 worden gereserveerd bij de boekhandel.
Het bestuur van de stichting wenst u een serie boeiende avonden toe.
Eerste Bergensche Boekhandel
Oude Prinsweg 11, Bergen
Telefoon 072 - 5812481
www.eerstebergenscheboekhandel.nl

Donderdag 2 oktober 2008 | Rita Verschuur en H.C. ten Berge, een gesprek

Begin september verscheen het opzienbarende romandebuut voor volwassenen Het geheim van mijn moeder van de in Bergen wonende Rita Verschuur. Een goede aanleiding om haar uit te nodigen voor de openingsavond van het nieuwe literaire seizoen. Zij zal deze avond in gesprek gaan met dichter, prozaschrijver en vertaler H.C. ten Berge. In oktober verschijnt zijn nieuwe bundel, Hollandse Sermoenen, en bovendien wordt de dichter in december 70 jaar. Twee redenen om hem in het zonnetje te zetten in het dorp dat zoveel voor hem en zijn werk betekent.
Samen vertaalden zij poëzie van de Zweedse dichter Gunnar Ekelöf. Maar behalve het vertalen van literaire teksten zijn er meer gemeenschappelijke onderwerpen waarover zij deze avond zullen spreken. Zo is er het dorp Bergen, waar Rita nu alweer jaren woont en Ten Berge in de jaren vijftig een periode verbleef. Bovendien hebben beiden boeken geschreven waarin de persoonlijke herinnering een belangrijke plaats heeft, zoals Ontluisd verleden (2006), het laatste boek van H.C. ten Berge dat zich gedeeltelijk in Bergen afspeelt, en de autobiografische jeugdboeken van Rita Verschuur. Genoeg onderwerpen voor een boeiende avond.
Rita Verschuur (1935) studeerde Zweedse taal‑ en letterkunde. Zij wijdde zich aan het vertalen uit het Zweeds met als favoriete schrijvers August Strindberg en Astrid Lindgren. Ook vertaalde ze naar het Zweeds. Zo introduceerde ze Jan Wolkers in Zweden. Later is ze zelf gaan schrijven.
H.C. ten Berge (Alkmaar,1938) debuteerde in 1964 met de dichtbundel Poolsneeuw. In 1967 richtte hij het tijdschrift Raster op, waarvan hij lange tijd de enige redacteur was. H.C. ten Berge ontving in 2006 de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre.

Donderdag 11 december 2008 |Tim Krabbé

Tim Krabbé (1943) is moeilijk te plaatsen binnen de Nederlandse literatuur. Veel meer dan de gemiddelde Nederlandse romanschrijver levert hij kloppende en spannende verhalen, maar tegelijkertijd stijgt zijn werk uit boven het genre ‘thriller’.
Krabbé heeft een hekel aan boeken met een opgelegde boodschap of met gekunsteld ingebrachte betekenislagen. ‘Als iets goed is heeft het vanzelf lagen; als iets lagen heeft is het nog niet daarom goed,’ is een uitspraak van hem. Over zijn roman Vertraging schrijft de NRC: ‘Ook met Vertraging bewijst Krabbé meer te zijn dan een schrijver van spannende verhalen. Hij is een auteur met een thema - het sardonische noodlot - en brengt ook in stijl en compositie meer dan alleen de maagstreek in beroering.’ Vertraging werd bekroond met de Gouden Strop (1995).
Krabbé’s laatste, zeer lovend besproken boek is de zwartromantische roman Marte Jacobs (2007), over een bijzondere vriendschap tussen twee geestverwanten die voorbestemd lijken om de rest van hun leven te delen. Het Parool over Krabbé: Hij laat zien wat literatuur kan zijn: de triomf van de verbeelding over het echte leven.
Tim Krabbé debuteerde in 1967 als romanschrijver met De werkelijke moord op Kitty Duisenberg en in 1968 als journalist in Vrij Nederland. Nadien zijn diverse boeken en vele artikelen en verhalen in een groot aantal periodieken verschenen. Hoewel hij er geen bezwaar tegen heeft omschreven te worden als schrijver‑schaker‑wielrenner, wordt hij niet graag gezien als louter sportschrijver. Over de keuze van zijn uiteenlopende onderwerpen heeft Tim Krabbé eens gezegd: ‘Ik schrijf over mijn liefdes, en daar horen wielrennen en schaken bij.’

Tim Krabbé is schrijver van het Boekenweekgeschenk 2009.

Donderdag 22 januari 2009 | Een avond over Elisabeth Eybers

met Marita Wessels, Alfred Schaffer en Robert Dorsman
Deze avond is een eerbetoon aan de Zuid-Afrikaanse dichteres Elisabeth Eybers (1915), één van de ‘grote drie’ naoorlogse dichteressen in Nederland, naast M. Vasalis en Ida Gerhardt. Vanaf 1961 woonde zij in ons land. Zij was de eerste en tot nu toe enige auteur die de P.C. Hooftprijs won voor werk in een andere taal. Elisabeth Eybers werd op 6 december 2007 begraven op Zorgvlied.
De in Bergen wonende Marita Wessels (1940), het tweede van de vier kinderen van Elisabeth, zal vanavond in het mooie Zuid-Afrikaans enkele gedichten van haar moeder voordragen. Robert Dorsman (1955) en Alfred Schaffer (1973) zullen een uitgebreid beeld geven van leven en werk van deze dichteres, en de Zuid-Afrikaanse poëzie in bredere zin.
Robert Dorsman is vertaler van Zuid-Afrikaanse literatuur, waaronder werk van Etienne van Heerden, Breyten Breytenbach en Antjie Krog. Samen met Adriaan van Dis stelde hij O wye en droewe land samen, een bundel gedichten in het Afrikaans. Hij werkt momenteel aan twee bloemlezingen met poëtisch werk van Antjie Krog en Wilma Stockenstrom. Dorsman recenseert Zuid-Afrikaanse literatuur voor het dagblad Trouw. Hij zit in de redactie van een van de grootste internationale literatuurfestivals van Nederland, het Festival Winternachten in Den Haag dat een frequente auteursuitwisseling met Zuid-Afrika kent.
Alfred Schaffer studeerde Moderne Nederlandse Literatuur, en Film en Theaterwetenschappen, alvorens in 1996 naar Zuid-Afrika te vertrekken waar hij verbonden was aan de Universiteit van Kaapstad. Hier werkte hij regelmatig samen met de Zuid-Afrikaanse schrijfster Antjie Krog. Hij promoveerde op een onderdeel uit de moderne Afrikaanse literatuur.Sinds enkele jaren woont hij weer in Nederland waar hij sinds 2007 fondsredacteur is van uitgeverij De Bezige Bij.

Donderdag 12 februari 2009 | Joke Hermsen en Henk van der Waal, een gesprek

Joke Hermsen en Henk van der Waal: levenspartners èn collega schrijvers. Vanavond treden ze samen op en zullen ze elk vertellen over hun eigen literaire activiteiten, maar ook over hun gezamenlijke werk, zoals de vertalingen die zij in de jaren negentig maakten van poëzie uit het Frans naar het Nederlands en andersom (Armando, Faverey).
Henk van der Waal (1960) studeerde filosofie in Amsterdam en Parijs. In 1995 debuteerde hij met de dichtbundel De windsels van de sfinx, waar hij de C. Buddingh’prijs 1996 voor kreeg toegekend. In 2000 volgde de bundel Schuldsanering, die genomineerd werd voor de Paul Snoek-poëzieprijs. In 2003 verscheen De aantochtster. Deze bundel werd genomineerd voor de VSB-poëzieprijs. In maart 2007 is zijn vierde bundel, Vreemdgang, verschenen. Hierin is ook het gedicht gouden bergen opgenomen, dat Henk van der Waal in 2005 schreef voor de bundel Ruïne van Bergen.
Ook Joke Hermsen (1961) waagde zich na haar letterenstudie in het filosofische tumult van de Franse hoofdstad, waar vermaarde docenten de finesses van het Franse, postmoderne denken probeerden uit te leggen. Terug in Nederland promoveerde zij op het gedachtegoed van de schrijfsters en filosofes Belle van Zuylen, Lou Andreas-Salomé en Ingeborg Bachmann.
De combinatie werken aan Letteren- en Filosofiefaculteiten, schrijven en het grootbrengen van twee kinderen (met Henk) verliep niet altijd soepel. De roman De profielschets (2004), een satire op academisch-filosofische kringen, geeft hiervan een mooi beeld. Sindsdien heeft Joke Hermsen zich volledig op het schrijven toegelegd. Over haar laatste roman, De liefde dus, waarin een spannend stukje uit het leven van de achttiende eeuwse schrijfster Belle van Zuylen wordt verhaald, zal zij het vanavond zeker hebben.

Donderdag 19 maart 2009 | Maarten van Roozendaal, een muzikale afsluiting

Maarten van Roozendaal (Heiloo, 1962) was voordat hij zijn eigen theaterprogramma’s ging maken zanger, toetsenist en drummer in diverse popbands. Verder schreef hij muziek voor verschillende theater - en dansvoorstellingen en voor televisieprogramma’s als De Sprookjeskast en Knoop in je zakdoek. In 1990 besloot hij als zanger en pianist zijn eigen in het Nederlands geschreven teksten met een contrabassist voor het voetlicht te brengen. Ook zong hij daarbij teksten van anderen, bijvoorbeeld het lied Bergen nh van J.P. Rawie:

Zij was de eerste, dus blijft ze de ware
Kijk, hier lacht ze in mijn portemonnee
Zij woonde naast ons, nu leeft ze voor eeuwig
Met haar naam is mijn arm met me mee
En zo zal het dus altijd blijven
En ik denk weer steeds vaker aan haar
Het schoolplein, het veldje in Bergen (Noord-Holland)
En we woonden naast elkaar

In 1994 won hij op het Amsterdams Kleinkunst Festival zowel de publieks- als de juryprijs. In 1998 volgde de Zilveren Harp en in 2000 kreeg hij de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het lied Red mij niet. Intussen bleef hij muziek schrijven voor televisieprogramma’s. Zo maakte hij samen met Johan Hoogeboom de muziek voor de succesvolle jeugdserie Otje. In 2004 verschenen bij Nijgh & Van Ditmar zijn verzamelde liedteksten in het boek Red Mij Niet. Zijn theaterprogramma Barmhart, met Egon Kracht en Marcel de Groot, werd in 2006 genomineerd voor de Poelifinario als meest indrukwekkende voorstelling van dat seizoen. Dit seizoen toert hij met Egon Kracht en Marcel de Groot met zijn achtste theatervoorstelling Het wilde westen.