15 november 2008 | Expositie Ata Kandó

Fotograaf van wereldformaat uit Bergen NH.

Op zaterdag 15 november om 16.00 uur opent de Eerste Bergensche Boekhandel een expositie met foto’s van Ata Kandó. De expositie is mede mogelijk gemaakt door Ata Kandó, Gallery Hup Amsterdam en uitgeverij Mets en Schilt.

Deze tentoonstelling is ter ere van de twee boeken die in 2008 rondom haar werk verschenen en natuurlijk vanwege haar prachtige foto’s. The living other geeft een confronterend beeld van de verhoudingen tussen mens en dier. Aan dit boek werkten veel bekende fotografen mee.

Onlangs verscheen Ata Kandó photographer, een uitgebreid overzicht van haar fotografisch oeuvre. Foto’s uit beide uitgaven, maar ook uit andere werken, zullen op de tentoonstelling te zien zijn. Zeer bijzonder is de speciale editie met zeven silver gelatin prints uit Droom in het woud in luxe doos (oplage 25). Deze zal te koop worden aangeboden.

Ata Kandó zal op deze middag aanwezig zijn en haar boeken signeren.

De Hongaars-Nederlandse fotograaf Ata Kandó is in 1913 geboren in Boedapest. In 1932 vertrok zij naar Parijs met haar eerste echtgenoot met wie ze drie kinderen kreeg. Na de oorlog werkte ze voor de Magnum Photo agency. In 1954 trouwde ze met de fotograaf Ed van der Elsken en verhuisde met hem naar Nederland.

In 1958 maakte zij de uitgave Vuur aan Zee, een fotoboek over de Hoogovens in IJmuiden samen met Violette Cornelius, Cas Oorthuys, Ed van der Elsken en Paul Huf. Andere bekende boeken van haar zijn Droom in het woud (1957), Kalypso & Nausikaä (2004, gefotografeerd in 1956) en Slaaf of dood (1970). Voor het laatste boek trok zij naar indianenstammen in oerwouden van Zuid-Amerika. Haar foto’s zijn op vele tentoonstellingen in Europa en in de Verenigde Staten vertoond. Ata Kandó woont al jaren in Bergen NH. Vanaf 15 november tot 7 december kan iedereen foto’s van haar bewonderen in de Eerste Bergensche Boekhandel.