Programma literaire avonden | Seizoen 2007-2008

De Eerste Bergensche Boekhandel en het Kunstenaars Centrum Bergen organiseren een nieuwe reeks van vijf literaire avonden in het KCB te Bergen.
U kunt bij de boekhandel een abonnement kopen voor vijf donderdagavonden:
 
 

 

Aanvang 20.00 uur
Plaats: Kunstenaars Centrum Bergen
Een abonnement kost 47,50 euro
Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Mocht er toch ruimte zijn voor de verkoop van losse kaarten, dan kunnen deze voor euro 11,50 worden gereserveerd bij de boekhandel.
Het bestuur van de stichting wenst u een serie boeiende avonden toe.
Eerste Bergensche Boekhandel
Oude Prinsweg 11, Bergen
Telefoon 072 - 5812481
 
Donderdag 11 oktober 2007
Sanneke van Hassel en Thomas Verbogt
 
Thomas Verbogt (1952) is een schrijver die al jarenlang uitmunt in het schrijven van korte verhalen en daarnaast een rotsvaste reputatie heeft opgebouwd met zijn romans, toneelteksten, columns en recensies. Onlangs verscheen van hem de prachtige roman Eindelijk de zee, waarin we kunnen genieten van glimpjes Bergen aan Zee en nog veel meer. Binnenkort verschijnt er een nieuwe bundel lichtvoetige verhalen, Echt iets voor jou, bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Een gesprek tussen Thomas en een medeschrijver staat garant voor een sprankelende avond, dat hebben wij al vaak mogen ervaren. Na enkele jaren van afwezigheid is hij tot ons plezier weer spitsafbijter van een nieuw seizoen literaire avonden.
Sanneke van Hassel (Rotterdam, 1971) is een jonge schrijfster die recentelijk haar tweede bundel korte verhalen uitbracht, Witte Veder, die door de pers juichend werd ontvangen. Haar debuut, IJsregen, was in literair Nederland al opgevallen door de knappe manier waarop ze in enkele woorden een hele wereld weet op te roepen. Sanneke studeerde Theaterwetenschap en Cultuurgeschiedenis. Ze woont in Rotterdam en werkt bij toneelgezelschap ‘t Barre Land. Haar verhalen verschenen in de literaire tijdschriften Tirade, Passionate en Bunker Hill.
Deze avond kunnen wij genieten van een gesprek tussen deze twee schrijvers, over hun verwantschap en verschillen, over het schrijverschap, het literaire leven, het schrijfproces en bovenal over het genre korte verhaal.
 
Donderdag 29 november 2007
Een avond over James Cook en Elizabeth Batts
door Anna Enquist en Diederik van Vleuten
 
In het voorjaar van 1775 wacht Elizabeth Batts in haar huis in Londen de terugkomst af van haar man, de beroemde zeevaarder en ontdekkingsreiziger James Cook, die begonnen is aan de laatste etappe van zijn tweede grote wereldreis waarin het zuidelijk halfrond in kaart wordt gebracht. Zo vangt de roman De thuiskomst (2005) van Anna Enquist (1945) aan, waarin de vrouw van Cook centraal staat. Enquist was al lang gefascineerd door de figuur James Cook. Zij wijdde enkele gedichten aan hem.
Ook cabaretier Diederik van Vleuten (1961) raakte in de ban van de achttiende-eeuwse ontdekkingsreiziger. Hij bezocht Australië en las daar een boek over zijn leven. Toen “besloot ik dat mijn verdere verblijf in Australië in het teken van James Cook zou moeten staan. Het hoogtepunt was een bezoek aan Cooktown, waar The Endeavour in de zomer van 1770 op de koraalriffen van het Great Barrier Reef was vastgelopen en waar de bemanning de dood in de ogen had gezien.”
Tijdens het schrijven van De thuiskomst sprak Anna Enquist wel eens met Diederik van Vleuten. Toen haar hoofdpersonage Elizabeth (tegen de historische werkelijkheid in) verliefd bleek te worden op een vriend van haar man, hoefde hij haar maar te zeggen: “Laat het maar gewoon gebeuren.” En het gebeurde. Zodra de roman af was, heeft zij Diederik en zichzelf lid gemaakt van de Engelse Captain Cook Society.
Laat u zich door de gepassioneerde liefhebbers Enquist en Van Vleuten meeslepen naar de achttiende eeuw en maak kennis met een van de markantste figuren uit deze tijd en zijn familie.
 
Donderdag 24 januari 2008
De eenzame uitvaart met Starik, Schaffer en Blaauwendraad
 
Elk jaar overlijden in Amsterdam ongeveer 15 mensen van wie niemand de begrafenis bijwoont: junks, verwaarloosde bejaarden, zwervers. In 2002 besloot dichter, beeldend kunstenaar, zanger en fotograaf F. Starik daar iets aan te doen. Hij stelde de Poule des Doods samen, een groep dichters die bij toerbeurt een eenzame uitvaart bijwonen om daar een speciaal voor de overledene geschreven gedicht voor te dragen. In 2005 werden de gedichten die zo ontstonden gebundeld in De eenzame uitvaart.
Dit mooie initiatief, dat vele monumentale gedichten opleverde, staat centraal op deze dichtersavond. Frank Starik en twee andere dichters uit de groep, Alfred Schaffer en Catharina Blaauwendraad zullen hun poëzie ten gehore brengen.
Frank Starik (1958), tevens zanger van de Willem Kloos Groep, debuteerde in 1987 officieel met de bundel Nepvuur, spoedig gevolgd door de geruchtmakende bloemlezing Maximaal. In 2007 verscheen de bundel Songloed.
Alfred Schaffer (1973) vertrok in 1996 naar Zuid-Afrika, waar hij verbonden is aan de Universiteit van Kaapstad. In 2000 debuteerde hij met de bundel Zijn opkomst in de voorstad, die werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de eerste Jo Peters Poëzieprijs. In 2006 publiceerde hij de bundel Schuim.
Catharina Blaauwendraad (1965) stapte op advies van Adriaan Morriën in 1989 met haar gedichten naar het tijdschrift De Tweede Ronde. Ze publiceerde sindsdien een groot aantal gedichten in het blad en werkte eraan mee als vertaalster en gastredactrice. Haar debuut in boekvorm is Niet ik beheers de taal (2004). In 2003 verscheen haar succesvolle vertaling Honderd liefdessonnetten van Pablo Neruda.
 
Donderdag 21 februari 2008
Marjolijn Februari en Annie van den Oever, een gesprek
 
“Kostelijk amusement” noemde Jeroen Vullings de nieuwste roman van Marjolijn Februari in Vrij Nederland,“De literaire kring is een feest om te lezen.” Michaël Zeeman prijst in De Volkskrant de geestige commentaren in het boek en voegt daaraan toe: “Het sterke is, dat Februari haar personages op niveau tegemoet treedt: zij bespot de intellectuele en bestuurlijke elite van Nederland niet alleen, zij leest haar ook de les.” Inmiddels staat De literaire kring op de longlist voor de AKO-literatuurprijs 2007. Ook wij waren enthousiast over het boek en besloten er een avond aan te wijden: Annie van den Oever zal deze avond in gesprek gaan met Marjolijn Februari over haar nieuwste boek.
Marjolijn Februari (1963) studeerde filosofie, kunstgeschiedenis en rechten. Ze debuteerde in 1989 met de roman De zonen van het uitzicht die in 1990 onderscheiden werd met de Multatuliprijs. In haar proefschrift Een pruik van paardenhaar & over het lezen van een boek komen wetenschap en literatuur op gewaagde wijze bij elkaar. Het werd genomineerd voor de Gouden Uil Literatuurprijs. Sinds 2001 schrijft Marjolijn Februari columns voor De Volkskrant. Een selectie is gebundeld in Park Welgelegen. Notities over morele verwarring (2004).
Annie van den Oever (1957) schreef verhalen, een roman, essays, scenario’s en toneelteksten. Als neerlandica werkt zij aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij in 2003 promoveerde op het werk van F. (Fritzi) ten Harmsen van Beek. In 2003 verscheen onder de titel “Fritzi”en het groteske de publiekseditie van het proefschrift.
 

 

Donderdag 20 maart 2008
Lilian Blom in gesprek met Suzanne Holtzer over Louis Ferron
 
Op zijn sterfbed vroeg schrijver Louis Ferron zijn echtgenote Lilian Blom te noteren wat hij zelf niet meer zou kunnen schrijven - over zijn hartverscheurende jeugd als oorlogskind van een Nederlandse moeder en een Duitse vader, over zijn latere leven, de zoektocht naar zijn vader, zijn dronkenschappen, zijn schrijverschap, en over hun huwelijk, dat mede door haar joodse en zijn Duitse achtergrond van een diepe intensiteit was.
Hieruit is De tuinkamer (2007) voortgekomen. Lilian Blom beschrijft in dit aangrijpende boek de laatste weken van het leven van Louis Ferron. Openhartig, teder en scherpzinnig laat ze de intense emoties zien die hen beheersen vanaf het moment dat ze te horen krijgen dat Louis nog maar enkele weken te leven heeft.
Een avond dus waarop twee schrijvers centraal staan, Louis Ferron en Lilian Blom.

Suzanne Holtzer studeerde moderne letterkunde aan de universiteit van Utrecht en is hoofdredacteur Nederlandse literatuur bij de Bezige Bij. Sinds de vijftien jaar dat zij werkzaam is bij deze uitgeverij, heeft ze al heel wat groten der aarde begeleid bij het persklaar maken van hun manuscripten. Dat geldt ook voor de laatste boeken van Louis Ferron en De tuinkamer van Lilian Blom. Daarom is zij de aangewezen persoon om in gesprek te gaan met Lilian Blom, over haar schrijverschap, over het oeuvre van Louis Ferron, over liefde, vriendschap en afscheid.