15 november 2007 | Presentatie van Het geheim van Opa Toetoet

door Chris Veraart, met tekeningen van Gerrie Hondius.

Donderdag 15 november om 16.30 uur in de Eerste Bergensche Boekhandel

Opa Toetoet krijgt, als hij nog helemaal geen opa is maar nog een jonge vader, MS (Multiple Sclerose). In het boek woont hij in een wit huisje aan de rand van een groot bos. Hij houdt veel van de natuur en rijdt met zijn scootmobiel iedere dag een rondje door de duinen. En ook al kan hij niet lopen, hij geniet toch hartstochtelijk van het leven. Dat is het geheim van opa Toetoet! Het boek geeft uitleg over het leven met MS. Het is geschikt voor kinderen vanaf 4 à 5 jaar en is prachtig full colour geïllustreerd.

Het geheim van Opa Toetoet is geschreven door Chris Veraart. In 1981 wordt ontdekt dat hij MS heeft en inmiddels kan hij zich alleen nog maar vervoeren door middel van rolstoel en scootmobiel. Chris Veraart is advocaat en woont in Bergen. Hij publiceerde meerdere boeken: in 1997 verscheen Valse zeden – Onterechte aangiften in zedenzaken en in 2002 schreef hij Ja kun je krijgen, over zijn MS-ervaringen. Het geheim van Opa Toetoet beschouwt hij als zijn testament, waarin hij zijn kleindochter over zijn ziekte vertelt.

Het boek is verschenen in samenwerking met Stichting MS Research en de MS Vereniging Nederland. Uit onderzoek bleek onlangs dat kinderen waarvan de familieleden MS hebben nogal eens in een sociaal isolement raken, omdat andere kinderen niks van de ziekte begrijpen. Dit boek is een start van een campagne van MS Research om de kinderen te helpen dit isolement te doorbreken, of nog liever te voorkomen. Kinderen worden dan ook opgeroepen hun ervaringen met een zieke vader, moeder, broer, zus, opa of oma op papier te zetten en op te sturen naar MS Research.