21 september 2007 | Presentatie en expositie Sjaantje doet alsof

Vrijdag 21 september vanaf 17.00 uur presenteren Uitgeverij Nieuw Amsterdam en de Eerste Bergensche Boekhandel het nieuwe prentenboek van Sjoerd Kuyper en Daan Remmerts de Vries. Tegelijkertijd is er een tentoonstelling van de originele illustraties. Sjoerd zal zijn boek voorlezen en Daan zal vertellen over de afbeeldingen.

Griffelwinnaars Sjoerd Kuyper en Daan Remmerts de Vries hebben een juweel van een prentenboek gemaakt. In Sjaantje doet alsof laten ze treffend zien hoe je om kunt gaan met het gegeven dat iemand er niet meer is. Je kunt verdrietig zijn, je kunt somber worden, maar je kunt diegene ook in je herinnering terughalen en even doen alsof hij er nog is.

‘Oma!’ roept Sjaantje. ‘Mag ik een koekje?’
‘Natuurlijk lieverd,’ zegt oma, ‘je weet waar ze staan.’
Sjaantje doet de trommel open.
‘Leeg!’ roept ze. ‘De koekjes zijn op!’
‘Neem maar een van opa’s net-alsof-koekjes,’ zegt oma.

Opa stapt de kamer binnen en samen eten ze een koekje. Maar na dat koekje zijn álle koekjes op en gaan ze samen nieuwe kopen. Zo begint een grappig avontuur waarin Sjaantje en opa doen alsof de zon schijnt, alsof ze heel mooi kunnen zingen, alsof opa de wereldcup heeft gewonnen en alsof ze een heleboel koekjes kopen. Zo doet Sjaantje alsof opa er nog is.

De illustraties die Daan Remmerts de Vries bij dit verhaal maakte, laten zien hoe fantasie en werkelijkheid vloeiend in elkaar kunnen overlopen. De stevige, stoere tekeningen geven het boek een aandoenlijke en dromerige sfeer. Zo geeft Sjaantje doet alsof kinderen een veilig houvast.

leeftijd vanaf 4 jaar
gebonden € 12,50
illustraties Daan Remmerts de Vries
vormgeving Steef Liefting
ISBN 978 90 468 0248 9